Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski hladnokrvnj

Od ljubavi prema konjima se ne može živjeti, moramo ih prodavati

'                               '
''
16.01.2011.
u 13:54

Za razvoj konjogojstva bilo bi pogubno da nam se ukine državni poticaj od 1500 kuna po grlu, kaže tajnik zagorske županijske udruge Mirko Šerek

Uzgajivači i ljubitelji konja u Zagorju, okupljeni u najbrojniju udrugu, imali su čast da na svojoj godišnjoj skupštini u Krapini ugoste i predsjednika države Ivu Josipovića.

Dočekan s popevkom

Predsjednika je na skupštinu pozvao Mirko Majsec, predsjednik udruge, kada ga je jednom prilikom za boravka u Zagorju provozao u svojoj kočiji. Čuvši da se radi o udruzi na čiji će skup doći i predstavnici iz Mađarske, Italije, Slovenije, Švicarke te iz cijele Hrvatske, predsjednik je obećao doći. U Krapini ga je više od 700 sudionika dočekalo s veseljem i popevkom Dobro mi došel prijatelj.

– Ja sam danas najsretniji čovjek na svijetu jer nas je posjetio šef države – rekao je Mirko Majsec, dok je Josipović pohvalio rad udruge te dijelio autograme. Županijska udruga uzgajivača konja Krapina ima 186 članova, koji imaju više od tisuću grla hrvatskog hladnokrvnjaka.

Izvoz u Italiju

– Za razvoj konjogojstva bilo bi pogubno ako bi nam se ukinuo državni poticaj od 1500 kuna po grlu kojega sada dobivamo. Poticaj od 1500 kuna ostvarujemo na novu ždrebad, na kobile koje moraju biti stare najmanje tri godine te na rasplodne pastuhe stare najmanje dvije godine koji moraju biti licencirani. Uzgojem konja bavimo se radi ljubavi prema tim životinjama, ali samo od ljubavi se ne može živjeti, pa ždrebad i konje prodajemo i mesnoj industriji. Za meso ždrebadi stare sedam, osam mjeseci koji dostigne kilažu od 400-tinjak kilograma dobivamo 12 kuna po kilogramu, dok za stare konje koji imaju 15-20 godina koji su za izlučenje dobivamo od osam do deset kuna po kilogramu. Najveći dio mesa hladnokrvnjaka završava na talijanskom tržištu, ali i mi u Hrvatskoj imamo nekoliko specijaliziranih mesnica – kaže tajnik udruge Mirko Šerek.

a Poneko ždrijebe završi i u domaćoj proizvodnji. - I ja doma proizvodim ždrebeće salame u koje stavljam 80 posto najfinijeg ždrebećeg mesa i 20 posto svinjskog špeka. Takve salame dostižu cijenu i od 120 kuna po kilogramu - rekao nam je tajnik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Marijan Šerek. - S obzirom na to da kod nas nema udruge konjara, i mi smo članovi udruge u Krapini i jako dobro surađujemo - rekli su uzgajivači konja iz Ludbrega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije