Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baza podataka

Obvezno mirkočipiranje svih pasa od 19. lipnja

pasi
Goran Kovačić/PIXSELL
16.06.2010.
u 15:09

Veterinarske stanice i ambulante u Primorsko-goranskoj županiji obavještavat će svoje korisnike o obvezi mikročipiranja, potvrdili su nam u Veterinarskoj inspekciji Primorsko-goranske županije.

Gotovo 200 napuštenih pasa koliko ih je trenutačno u vječnom “privremenom” azilu na Viškovu, gdje o njima skrbe volonteri riječkog Društva za zaštitu životinja, živi su primjer nemara vlasnika koji su ih odbacili. No novi pravilnik o označavanju pasa koji stupa na snagu 19. lipnja te propisuje obvezno mikročipiranje svih pasa možda će ipak utjecati na smanjenje ove tužne brojke. Dosadašnji je pravilnik još prije četiri godine odredio kategorije pasa koje su vlasnici obvezni čipirati pa su svi psi oštenjeni od 1. listopada 2006. morali biti označeni, dok su oni stariji lako mogli biti “izgubljeni u statistici”. Zahvaljujući višegodišnjoj kampanji udruge Prijatelja životinja, koju su podržala 73 grada te građani potpisivanjem peticije, moguće je da broj napuštenih životinja ipak bude manji. Iako Zakon o zaštiti životinja propisuje kaznu do 15 tisuća kuna, mnogi se dosad nisu libili odbaciti svoga kućnog ljubimca.

Mikročipiranje je bezbolan postupak kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsula s mikročipom koji sadrži jedinstveni broj. Podaci s mikročipa očitavaju se čitačem koji treba imati svaka veterinarska služba. Podaci o vlasniku i psu upisuju se u jedinstvenu bazu podataka za cijelu Hrvatsku. U slučaju promjene vlasnika mijenjaju se podaci u bazi, no ostaju i podaci o prijašnjem vlasniku. Mikročipiranje se može obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti, a stoji između 50 i 80 kuna. Veterinarske stanice i ambulante u Primorsko-goranskoj županiji obavještavat će svoje korisnike o obvezi mikročipiranja, potvrdili su nam u Veterinarskoj inspekciji Primorsko-goranske županije.

Ključne riječi
psi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije