Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za svaki glas

Obami za pobjedu trebaju Ohio, Pennsylvania, Iowa i Wisconsin

'TOPSHOTS Moderator Candy Crowley (C) speaks to US President Barack Obama (L) and Republican presidential candidate Mitt Romney (R) at the start of the second presidential debate against on October 16
Foto: 'MICHAEL REYNOLDS'
1/6
06.11.2012.
u 16:22

Prvi rezultati kasno. Ključne dvije zemlje, Florida i Ohio, birališta zatvaraju u 1, odnosno u 1.30 po hrvatskom vremenu

Ovo su jedni od najneizvjesnijih izbora u američkoj povijesti. Toliko su neizvjesni da se baš sve svodi na nekoliko neodlučnih država. Upravo su te države, poput Ohija, Floride, Virginije i drugih, predsjednički kandidati Barack Obama i Mitt Romney stalno obilazili, zanemarujući zapravo većinu američkih država koje su se davno opredijelile.

– Kandidati ih zanemaruju jer se unaprijed znaju rezultati, poput Kalifornije koja glasuje za demokrate, ili Teksasa koji je utvrda republikanaca. John F. Kennedy je 1960. godine tijekom kampanje posjetio 49 država, a Richard Nixon svih pedeset. Obama i Romney su koncentrirani na samo desetak država, a jučer su obilazili jedino Wisconsin, Ohio, Iowu, Floridu i Connecticut – komentirao je Adam Liptak, analitičar New York Timesa.

Potencijal u inozemstvu

Izborna mjesta bit će otvorena od 6 sati ujutro do 21 sat (po srednjoeuropskom vremenu od podne do 5 ujutro, ovisno o državi i vremenskoj zoni). Posljednja se zatvaraju birališta na Aljasci i na Havajima. Pravo glasovanja ima 230 milijuna državljana koji su napunili 18 godina. Aktualni predsjednik, pripadnik Demokratske stranke Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden bore se za drugi mandat. Suprotstavljeni su im republikanci Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, i kongresnik Paul Ryan. Pobjednik izbora bit će onaj tko osvoji najmanje 270 elektorskih glasova. Ako Obama ili Romney ne postignu tu brojku, o pobjedniku će odlučivati Zastupnički dom američkog Kongresa, a Senat će izabrati potpredsjednika.

State Department procjenjuje da od tri do šest milijuna američkih državljana živi u drugim zemljama širom svijeta. U situaciji kad se do zadnje minute kampanje vodila uglavnom mrtva utrka između Obame i Romneya, glasovanje američkih građana iz inozemstva moglo bi imati ključnu ulogu, pa je to značajan potencijal za kandidate. No, analitičari tvrde da veliki broj tih glasova “sklizne kroz razne pukotine” i nikad ne stigne u zemlju.

Centar odlučuje

Legendarni kolumnist New York Timesa Thomas L. Friedman tvrdi da Romney može pobijediti jedino ako za njega glasuju i oni koji nisu isključivo pripadnici centra i desnice.

– Za Ameriku će biti najbolje da Romney izgubi, a to znači da će republikanci barem dva mandata biti izvan Bijele kuće. To se demokratima dogodilo s Ronaldom Reaganom te su tijekom vladavine republikanaca imali vremena oporaviti se i iznjedriti sjajnog Billa Clintona.

Pobijedi li Obama, američka vojska se do kraja 2014. povlači iz Afganistana i on će biti predsjednik koji će na svaki mogući način pokušati zaustaviti nove ratove. Ulagat će u obrazovanje, zdravstveni sustav i zaštitu okoliša te reformirati imigracijske zakone. Pobijedi li Romney, bit će to predsjednik koji će smanjivati ovlasti države te poticati privatne poslove. Neće imati veliku potporu u zemljama Bliskog istoka i u Rusiji.

– Problem je što je Obama zapravo vodio vanjsku politiku koja više priliči desnici nego ljevici. Time Romneyu na vanjskopolitičkom planu ostaje malo prostora za profiliranje – ističe Stephen Walt, stručnjak za američku vanjsku politiku na sveučilištu Harvard. I na kraju - jasno je - dobije li Obama većinu u Iowi, Ohiju, Pennsylvaniju i Wisconsinu, pobijedit će.

>> Još vjerujem da Obama može promijeniti svijet

>> Za Romneya sam jer promiče rad, a ne život od socijale

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Komentara 7

PA
pahulja
18:47 06.11.2012.

Yes, Obama. Please go home.

PR
propalismoFranjoskroz
17:34 06.11.2012.

napisao bih nešto na ovu temu,ali u Fox Newsu nema smisla

SI
sinaj
18:22 06.11.2012.

Zašto uporno ljude gnjavite ovakvim glupostima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije