Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi stan od 70 m² sljedeće godine skuplji 28.000 kuna

Novi će stanovi od 1. siječnja biti skuplji 3,6%
15. svibnja 2014. u 15:15 47 komentara 15040 prikaza
Anka Mrak Taritaš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi stan od 70 četvornih metara u Zagrebu od sljedeće će godine poskupjeti otprilike 36.000 kuna! Toliko će kupce stajati obveza plaćanja PDV-a na građevinsko zemljište proizašla iz Direktive EU o PDV-u. Hrvatska je u ranijim pregovorima s EU dobila prijelazno razdoblje od godine i pol da svoje porezno zakonodavstvo prilagodi Direktivi i ono završava ove godine. Kod kupnje novog stana kupac trenutačno plaća PDV na troškove gradnje i ostale troškove stana, dok je vrijednost zemljišta izuzeta od PDV-a. U konačnoj cijeni kvadrata novoga stana u Zagrebu građevinsko zemljište sada sudjeluje sa 19 posto, odnosno približno 2000 kuna.

Tržište u padu

Obračun PDV-a na sve stavke gradnje počinje se primjenjivati od 1. siječnja 2015. i on će povećati prosječnu cijenu stana 4,72 posto! Umjesto 10.827 kuna, koliko je u drugoj polovici prošle godine bila cijena kvadrata novog stana u Zagrebu, kupci će plaćati 511 kuna više – oko 11.340 kuna!

– To je obveza iz Direktive na čiji sadržaj ne možemo utjecati – komentira Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za promet nekretnina pri HGK. No, kao i kod niza drugih gospodarskih zbivanja, zemlja se našla na europskom začelju i po padu cijena nekretnina pa postoji bojazan da će oporezivanje zemljišta PDV-om doći kao sol na ranu. Godišnje se proda oko 30.000 stanova i kuća, od čega je nešto više od 2000 novih stanova, a ostalo su stari. Stranci kupuju svaku šestu nekretninu, a Ranilović dodaje da se tržište polariziralo. Postoje nekretnine i lokacije koje čvrsto drže cijenu, ali postoje lokacije na kojima su cijene od 50 do 60 posto niže u odnosu na zlatna vremena.

Stanogradnja tržište nekretnina Koliko je pala cijena stanova u Zagrebu u godinu dana? Velika Gorica panorama navala ipak prošla Tržište nekretnina: Traže se stanovi u centru i starogradnja stanovi Istraživanje Za stambeni kredit 69% građana moglo bi izdvajati do 2.500 kuna mjesečno

Bez 5 posto na promet

– Ne vjerujem da će PDV u investicijskom smislu opteretiti novogradnju jer će poduzetnici plaćeni PDV knjižiti kao pretporez – kaže Ranilović. Građani kao krajnji kupci novih stanova nemaju mogućnost odbitka PDV-a, ali kupe li novi stan, neće više plaćati 5 posto poreza na promet nekretnina. Ministarstvo financija pokrenulo je javnu raspravu o promjeni tog zakona po kojemu će novi stanovi biti izuzeti obveze plaćanja poreza na promet nekretnina, dok će se kod starih stanova na promet nekretnina i dalje plaćati 5 posto poreza. Kad je riječ o novim stanovima, sada se 5 posto poreza plaća samo na vrijednost zemljišta unutar stana, što je dio od 19 posto vrijednosti stana bez uračunanog PDV-a na zemljište. Za stan od 70 kvadrata s cijenom od oko 758 tisuća kuna porez na promet nekretnina iznosi 7164 kune. Građani će tako proći jeftinije oko 28.600 kuna ako novi stan kupe do kraja ove godine. Učinak uvođenja PDV-a na zemljište i ukidanja 5 posto poreza na promet nekretnina na konačnu cijenu novog stana iznosi 3,6 posto. Prosječni zagrebački stan od 70 kvadrata poskupjet će sa 765 tisuća (uračunan porez od 5 posto) na približno 794 tisuće kuna! Osim građana, na gubitku će biti i lokalne jedinice jer se dio poreza od prometa nekretnina slijeva i u njihovu blagajnu. Inače, obveza plaćanja PDV-a na zemljište odnosi se samo na subjekte i porezne obveznike koji se nalaze u sustavu PDV-a. Po tim tumačenjima, privatni vlasnici građevinskog zemljišta koji nisu u sustavu PDV-a ne bi ga trebali zaračunavati, ali još je dosta nejasnoća u vezi s primjenom zakona i kod upućenijih sugovornika. 

>> Razdjelnici se mogu ugraditi još samo ovog i sljedećeg ljeta

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  od 1.1.2015. PDV na građevinsko zemljište od 1.1.2016. porez na nekretnine, baš me zanima kako to Lalovac misli "odmrznuti" promet nekretnina?...ovo nije nikakvo "odmrzavanje" naprotiv ova Vlada sve poduzima da u potpunosti ugasi promet nekretnina

 • Avatar Svećenik
  Svećenik:

  Kak se do sada nisu sjetili oprezovat sve muškarce sa 10 kn po milimetru?

 • Avatar dmitrecic
  dmitrecic:

  "Sve će pojeftinit kad uđemo u EU!" ;-)