POJEDNOSTAVLJUJE SE PROCEDURA

Novi prijedlog za izdavanje putovnica djeci, mnoge roditelje će ovo razveseliti

Od 01. sije?nja 2018. zahtjev za izradu nove putovnice mo?i ?e se predati elektroni?kim putem
Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.06.2022.
u 15:20

Prema izloženom novom prijedlogu omogućilo bi se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta

Na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, koji je izrađen zbog pojednostavljenja i ubrzanja procedure izdavanja putovnice za dijete. Prilikom izlaganja novog prijedloga napomenuo je da je na identičan način izmijenjen Zakon o osobnoj iskaznici te je pojednostavljena procedura izdavanja osobne iskaznice djetetu.

Prema izloženom novom prijedlogu omogućilo bi se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta, a ne kao do sada, da zahtjev za izdavanjem putovnice za dijete moraju podnositi osobno oba roditelja ili, iznimno, da jedan roditelj podnosi zahtjev, a drugi preuzima izrađenu putovnicu.

- Navedeno je u skladu s Obiteljskim zakonom, i predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava, budući da u praksi postoji konflikt ostvarivanja prava ishođenja putovnice djetetu kada jedan od roditelja iz različitih razloga nije htio ili nije mogao sudjelovati u postupku ishođenja zahtjeva. Pojednostavljenje je u interesu ostvarivanja prava djeteta - pojasnio je ministar Božinović, istaknuvši kako sukladno prijedlogu zakonske izmjene zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete neće moći podnijeti roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi, kojem je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave.

Takve će zahtjeve rješenjem odbaciti ministarstvo nadležno za unutarnje ili ministarstvo nadležno za vanjske poslove, a u slučaju da se navedeni uvjeti utvrde naknadno, putna isprava će se poništiti.

Nakon iznijetog, Vlada RH je potvrdila Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ga uputila Hrvatskome saboru na prvo čitanje.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije