Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Ništa bez Bavaraca - Zlatni rudnik Bayern

Njemačka Bayern
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.07.2014.
u 21:00

Nikada igrači jednog kluba nisu dali toliki obol svjetskom prvaku kao Bayernovi u Brazilu, piše tjednik Max!

Thomas Müller, Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mario Götze, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger i Jerome Boateng redom su ključni igrači novog svjetskog prvaka Njemačke. A zajedničko im je da su svi nogometaši Bayerna, piše tjednik Max!

Nikada nijedan klub nije imao toliko ključnih igrača u momčadi svjetskog prvaka kao ove godine Bayern. Čak šestorica igrala su u prvih 11 Njemačke, a pričuva Götze sjajnim je golom u finalu protiv Argentine donio Elfu naslov.

Četvorica u TOP 7 strijelaca

S ovom sedmoricom igrača bavarski je div postao drugi najuspješniji svjetski klub po broju igrača koji su u sezoni kada su igrali u njemu postali svjetski prvaci. Bayern je sada došao do brojke 23, a ispred njega je još samo Juventus s 24. Na trećem je mjestu Inter s 20. Naravno, najviše igrača prvaka Bayern je dao Njemačkoj (21), te po jednog Brazilu (Jorginho 1994.) i Francuskoj (Bixente Lizarazu 1998.).

Na svog prvog svjetskog prvaka Bayern je morao čekati do 1954. godine. Lijevi bek Hans Bauer bio je jedini iz kluba među 22 putnika na SP-u u Švicarskoj, što i ne čudi s obzirom na to da je Bayern tada igrao u drugoj ligi. Odigrao je Bauer dvije od šest utakmica, ali nijednu u nokaut fazi... Presudne karike Elfa tada su bili igrači prvaka Hannovera i doprvaka Kaiserslauterna... No, za drugi njemački naslov, 1974. godine, najzaslužniji su bili baš Bayernovi asovi - Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeneß, Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck i Jupp Kapellmann.

A u stvaranju tih igrača značajnu ulogu imali su i hrvatski treneri, koji su ih svojedobno vodili u Bayernu. Zlatko Čajkovski od 1963. do 1968. godine, a Branko Zebec od 1968. do 1970.

U trećem pohodu Elfa na svjetski naslov, 1990. godine u Italiji sudjelovalo je šest tadašnjih igrača Bayerna - Stefan Reuter, Jürgen Kohler, Klaus Augenthaler, Raimond Aumann, Hans Pflüger, Olaf Thon. Doduše, nisu imali glavne uloge, samo su Augenthaler i Kohler bili članovi prvih 11. Pokretačka snaga Njemačke bili su tada igrači iz talijanske lige - Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme (svi Inter), Rudi Völler (Roma)...

Triput najbolji vratari SP-a

Svjetskog prvaka u SAD-u 1994. godine Bayern je imao u Brazilcu Jorginhu, dok je Bixente Lizarazu igrajući za Bayern bio prvak svijeta s Francuskom 1998. Nakon 16 godina posta, Bayern u momčadi opet ima svjetske prvake, i to njih čak sedmoricu. Ako tako nastave, već za četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Bavarci bi mogli prestići Juventus. Bayern je dominantan i na tablici najboljih strijelaca svjetskih prvenstava. Miroslav Klose sa 16 je golova najefikasniji strijelac na SP-ima u povijesti, a među sedmoricom najboljih još su trojica igrača koja su igrala ili igraju za Bayern.

Na trećem je mjestu Gerd Müller s 14 pogodaka, Jürgen Klinsmann je na 6. mjestu s 11 pogodaka, a Thomas Müller je sedmi s 10. No, pred Müllerom su još barem dva SP-a, budući da ima tek 24 godine.

Bayernovi nogometaši predvode i ljestvicu nogometaša s najviše nastupa na svjetskim prvenstvima. S 25 odigranih utakmica na čelu je Lothar Matthäus, a slijedi Miroslav Klose s 24. No, ni time niz iznimnih postignuća Bayernovih nogometaša ne završava.

Bayernov nogometaš Oliver Kahn 2002. godine dobio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača prvenstva te, naravno, i za najboljeg vratara prvenstva, dok su najboljim golmanima mundijala proglašavani i bayernovci Harold Schummacher (1986. u Meksiku) i Manuel Neuer (2014. u Brazilu). Nesumnjivo, Bayernovi nogometaši vladari su svjetskog nogometa već šezdesetak godina...

>>Philipp Lahm se odlučio oprostiti od njemačke reprezentacije!

>>Modrić dobio konkurenciju: Toni Kroos potpisao za Real

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije