Naslovnica Vijesti EU izbori

Nezavisne, Hrast i START 'par glasova' dijeli do Bruxellesa

HDZ-u pet mandata, prije “dobivao” jedan više
21. travnja 2019. u 09:43 32 komentara 2258 prikaza
Političarke
Foto: Dusko Jaramaz/Marko Lukunić/Goran Stanzl
Pogledajte galeriju 1/3

Dvije najjače stranke, sudeći prema anketama, mogu biti mirne. Baš sve ispunjavaju svoje ciljeve, koliko god oni “mali” bili, pa tako HDZ može računati na pet, a SDP na tri mandata.

Tonino Picula, Ruža Tomašić, Dubravka Šuica Analiza EU izbora Veći izlazak birača šansa je za manje stranke

Po jedan mandat zasad ide Živom zidu i Amsterdamskoj koaliciji, koji su gotovo izjednačeni, te Mostu. Kažu to i najnovije projekcije koje je objavio EU parlament, a koje se temelje na ispitivanju javnog mišljenja do 15. travnja u 28 država članica, a prema kojima su osim spomenutih opcija jako blizu mandatu i Nezavisni za Hrvatsku, Hrast i START.

Dva poluvremena

Tko će imati više sreće ovisit će o izlaznosti, koja što je manja više pogoduje velikima – HDZ-u i SDP-u. Na prvim izborima za EU parlament 2013. godine izlaznost je bila samo 20,7 posto. Godinu dana kasnije izlaznost je bila nešto veća, točnije 25,12 posto. Zadnje nedjelje u svibnju izlaznost bi ipak mogla biti znatno veća nego na prethodnim europskim izborima, prije svega zbog nesnošljivosti na političkoj sceni i svih turbulencija koje su se dogodile u posljednjih nekoliko godina, od pada Vlade, preslaganja u Saboru...

Situacija na političkoj sceni trenutačno je toliko “nabrijana” da EU izbori pred nama nemaju veze s europskim izborima. O njima će ovisiti i predsjednički i parlamentarni izbori nakon njih.

Zoran Milanović i Dalija Orešković Suparnici K. Grabar-Kitarović Pakt Milanović - Orešković: Idući predsjednik zadnji koji će se ovako birati

– EU izbori, a potom predsjednički izbori više su kao dva poluvremena iza kojih slijedi finale parlamentarnim izborima – kaže politički analitičar Ivica Relković koji drži da je ozračje u društvu poprilično napeto, a napetost uglavnom rađa veću izlaznost, i dodaje da su zadnji izbori za EU parlament i kampanja uoči njih bili “kamilica” u odnosu na stanje kakvo je danas.

Drži da nije realno očekivati izlaznost kao na parlamentarnim izborima, od pedesetak posto, ali prijeđe li izlaznost 30 posto ili se približi 40 posto, postoci koje sada dobivaju glavne stranke sigurno će se smanjiti. Ipak, ne vjeruje da bi se mogli toliko smanjiti da HDZ dobije manje od pet mandata koliko mu trenutačno daju sva provedena ispitivanja jer je rezultat od pet mandata ionako prenizak za HDZ. Kao što je teško očekivati da će SDP pasti ispod “svoja” tri mandata. No moguće je da se, drži Relković, dogodi “klackalica” između Neovisnih za Hrvatsku koje vode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih i Mosta.

Ruža Tomašić BORBA ZA EP Ruža Tomašić: Želim dovršiti važan posao za Hrvatsku. Nakon toga idem u mirovinu

Gužva na desnici

Naime, prema zadnjim projekcijama EU parlamenta, Most je na 7,7 posto i dobiva mandat, a Neovisni za Hrvatsku na 5,7 posto. Kako je Hrast, koji na EU izbore izlazi u širokoj koaliciji nazvanoj Hrvatski suverenisti, na 5,1 posto, jasno je da bi, da se desnica udružila, mogla sigurno računati na jedan mandat. Ovako joj je on vrlo upitan.

Pitanje je i kako će proći europarlamentarka Marijana Petir koja će “grickati” i Mostu i Neovisnima za Hrvatsku i vjerojatno Hrastu i Ruži Tomašić, a koja na EU izbore ide kao nezavisna nakon što je odbila mjesto na listi HDZ-a u zamjenu da se učlani u tu stranku.

S druge strane, najveće šanse za osvajanje mandata u EU parlamentu zasad se daju, prema projekcijama EU parlamenta, stranci START. No pitanje je kome Dalija Orešković još može uzeti glasove.

Pero Mrnarević u Ahmićima Pero Mrnarević Kandidat Dalije Orešković se poklonio žrtvama u Ahmićima

– Amsterdamskoj koaliciji teško može uzeti išta jer su to stranke s klijentelističkim i tradicionalnim biračima. SDP-u više teško može itko išta uzeti, a ima i dobru listu. Jedini bazen joj je onaj u kojem glasove hvataju Pametno, Možemo... – drži Ivica Relković.

Biljana Borzan o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda

Projekcije EU parlamenta

Zadnja projekcija novog saziva, koju objavljuje EU parlament, prvi put računa da Hrvatska ima 11 zastupnika u novom sazivu, ne 12 koliko će imati nakon Brexita, a tih 11 izgledalo bi, ovako: HDZ 5, SDP 3, Živi zid 1, Amsterdamska koalicija 1, Most 1. U svim prijašnjim projekcijama novog saziva EP-a HDZ je imao 6 mjesta. Projekcije koje za svih 28 država članica radi EU parlament u suradnji s agencijom Kantar Public ipak se pokazuju amaterskima: primjerice, oni uzimaju kao da je i HNS dio Amsterdamske koalicije. A već dulje ignoriraju i postojanje koalicijske liste Hrvatski suverenisti. (tk)

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Muncimir:

  Vi možete gurati krepalinu Oreškovićku koliko hoćete ali takvu jugoslavensku i lažnu anitfu bez sadržaja nitkom nećete podvaliti. Do ljeta je ta oljušina na mjestu gdje pripada - u zaboravu.

 • Antikomunist:

  A koji su to biseri koji će dat glas amsterdamskoj anki koja se obogatila stradalima u gunji i bravoobijaču beljaku ekipa iz snova.

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  ovu daliju guraju a ja više vjerujem da će pupovac uzeti mandat,ako bude izlaznost do 50 posto. misli li itko zdravomisleći da će oni srbi koji zbog zajamčenih manjinskih mandata glasuju za sdp i sada isto postupiti. u svakom slučaju ... prikaži još!aju europski izbori su po poštenijim pravilima,bez zajamčenih mandata i čudnih izbornih jedinica te će pokazati pravo stanje stvari,samo da izlaznost bude bar prosječna.