Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guramo li mlade u socijalu?

Ne povećamo li kapacitete domova, ulazimo u opasnu realnost SAD-a u kojoj se studenti zadužuju do grla

Zagreb: Studentski dom Stjepan Radi? na Savi
Davorin Visnjic/POSEBNA PONUDA
30.08.2023.
u 10:26

Hrvati svoje visoko obrazovanje ne plaćaju ni upola u suludim cifrima kakvima svjedoče Amerikanci. Pa ipak, njih 3500 ove je godine u Zagrebu ostalo bez studentskog smještaja pa moraju u potragu za stanovima čije cijene luduju, a ponudu na tržištu guta kratkoročni najam

Ako nemaju kruha (novac za najam stana), nek' studiraju negdje drugdje! Predlažu mnogi u komentarima uz izvještaje medija koji su do prije tjedan ili dva kao mantru ponavljali broj 3500 jer upravo je toliko studenata ove godine u Zagrebu ostalo bez subvencioniranog smještaja. Plasman ispod crte na listi za ostvarivanje prava na krevet u jednom od četiri zagrebačka studentska doma, automatski im je preusmjerio fokus na traženje alternative.

A upravo na činjenicu da je studentima u prosjeku 500 eura najma (izuzmemo li režije) jednostavno previše, bilo da taj iznos moraju platiti sami ili ga eventualno mogu podijeliti s cimerom, zakvačili su se komentatori na društvenim mrežama. "Pa nek' studiraju u svojim gradovima. Zakaj bi mi iz gradskog proračuna sufinancirali smještaj i prehranu?", "Nema mjesta ni u vrtićima, ni u domovima za starije, pa što? Snađite se kak' se i mi snalazimo ili ostanite doma", neke su od primjedbi na problem nedostatka studentskog smještaja. Dodajmo da subvencija domova zapravo i nema neke veze s proračunom Grada Zagreba jer o tome brigu vodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tako da studenti iz drugih sredina u tom smislu ne gutaju novac iz gradske blagajne.

Uz to, jedan od razloga zašto neki "ne mogu ostati doma" je i to što svoje zvanje ne mogu izučiti u drugim hrvatskim gradovima, što je, primjerice, slučaj Veterine na koju se svake godine upiše oko 150 studenata. Uostalom, razlika između 79,60 eura uz pokrivene režije i internet, koliko maksimalno može iznositi mjesečni namet za dom, i već spomenutih 500 eura ne bi smjela prolaziti ispod radara uz ispriku da mjesta za sve jednostavno nema.


>>VEZANI ČLANCI: 


Čak i oni koji se tijekom studija zaposle, teško da samo od toga mogu normalno živjeti. Uzmimo u obzir da je minimalna satnica za studentske poslove 4,38 eura, pa kada bi student u idealnom svemiru mogao raditi pet radnih dana po šest sati, na kraju mjeseca imao bi 604 eura u džepu, od čega bi, dakle, većina ili barem pola išlo na rentu.

Možda, za razliku od Amerikanaca, ne plaćamo sumanute iznose za visoko obrazovanje, ali s obzirom na cijene stanova za dugoročni najam, čiju ponudu na tržištu guta turistički najam, i naše akademske građane potencijalno čeka zaduživanje i prije nego što počnu zarađivati. Planova za proširenje kapaciteta studentskog smještaja u Zagrebu je bilo, i to s gotovo idealnom brojkom od tri tisuće ležaja, koliko je trebala imati dosad najrazvikanija ideja o domu u sklopu kampusa Borongaj.

Možda ne bi bilo loše razmotriti i mogućnost da se u socijalne stanove za najam uvrsti i kategorija za studente jer uz ovakve rente teško da će oni i pobjeći od statusa socijale ako cijene najma nastave divljati, a Zagreb ne proširi kapacitet domova dostojan europskoj sveučilišnoj meki.

>>VIDEO: U Mičevcu se održava natjecanje Formula student Alpe Adria 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije