Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naši znanstvenici moraju istraživati fuzijsku energiju

Koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice smatra da Hrvatska mora stvoriti bar 10 stručnjaka koji bi se bavili energijom budućnosti, za čije istraživanja EU daje 850 mil. eura
30. studenoga 2014. u 00:12 10 komentara 1017 prikaza
19.11.2013., Zagreb - Tonci Tadic, nuklearni fizicar s Instituta Rudjer Boskovic.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Europska unija želi postati svjetsko središte fuzijske energije i pripadnih tehnologija, a fuzija zauzima važno mjesto u energetskoj strategiji EU za idućih 30 godina. Činjenica da se najvažniji europski znanstveni skup o fuziji, energiji budućnosti, na koji dolazi oko stotinu vodećih stručnjaka za istraživanje fuzije održava od nedjelje do srijede u Splitu u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nije zanemarivo. Kada se govori o fuziji, Hrvatska je, kaže Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice i član Znanstvenog-tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, uskočila u jureći vlak nakon ulaska u EU. A s obzirom na sve, i dobro se pozicionirala u europskom istraživačkom konzorciju EUROfusion, u čija istraživanja EU ulaže 850 milijuna eura u idućih 5 godina. Ali može bolje.

– U Hrvatskoj imamo dvoje studenata koji rade doktorat na temama u vezi s fuzijom, ali financira ih EUROfusion. Trebali bismo imati najmanje deset fuzijskih doktoranada i trebali bismo sudjelovati u eksperimentima i radu na ostalim fuzijskim uređajima u Europi. Cilj je stvoriti novu generaciju znanstvenika koji će raditi na ITER-u, prvom svjetskom fuzijskom reaktoru – kaže Tadić.

Osim toga, Hrvatska mora angažirati i svoje gospodarstvo. Europska agencija Fuzija za energiju koordinira nastup europskih tvrtki na gradnji ITERA, najskupljeg eksperimenta na svijetu od 13 milijardi eura. Polovicu daje EU i taj novac treba povući.

>> Plaćamo koncesiju, a ljudi ne daju čistiti dimnjake

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar abakus
  abakus:

  Fuzija je sveti gral energetike. Istraživanja na njoj u punom su jeku. Možda ne bi bilo loše da o tome i najnovijim vijestima s tog područja malo informirate čitatelje umjesto raznih članaka o seksu i najnovijim izdanjima raznih pjevačica i glumica.

 • CrniP:

  On bi fuziju a protivi se fisiji u energetici (a tko bi inače radio na fuzijskim reaktorima ako ikada prorade)... Zapravo bi on samo novac od EU projekta. Pozer.

 • miso:

  Nama najbliža velika fuzija događa se na Suncu. Kako ga oponašati? Veliki problem vidim u tome da su naše spoznaje o materiji nedostatne. A sve je krenulo 14.12.1900. kad je Planck lijepo objasnio zračenje crnog tijela uz pretpostavku (hipotezu) kvantizacije ... prikaži još! u atomu. Pokazalo se da je bio u pravu, ali objašnjenje zašto se to događa nije dano. De Broglie je 1923. uveo još jednu hipotezu o valovima materije i stvar je završila u podjeli fizike na klasičnu i kvantnu. Podijeljena fizika i danas luta te teško može naći objašnjenja za prirodu koja je drugačija (nije samo kvantna) od naših paradigmi – klasične i kvantne fizike. Naime, ako shvatimo 'val materije' kao elektromagnetski val koji je dobro definiran (klasičnim) Maxwellovim jednadžbama onda dođemo do toga da je kvantizacija samo usklađeno stanje atoma, jer u njemu postoje dvije nezavisne kontinuirane periodičke fizikalne pojave, naime postoji taj elektromagnetski val, kao jedna kontinuirana pojava, i gibanje elektrona oko jezgre, kao druga kontinuirana pojava. Dvije kontinuirane periodičke pojave daju svojim sinkroniziranjem (usklađivanjem) diskretna (kvantna) stanja. … To, i još ponešto treba uvažiti da bi se puno toga od materije, pa i sama fuzija mogla razumjeti i da bi se moglo ovladati njome. … Pozdrav gospodinu Tadiću i ekipi koja na tome radi. Predlažem da prouče i ovdje navedene opaske, kao i da pogledaju članke u kojima od 2002. o tome pišem.