Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODA

Na zadarskome području počinje obilježavanje 16. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica

19.01.2009.
u 15:47

ZADAR – Nizom manifestacija, koncertima klapa i KUD-ova, atletskom utrkom i malonogometnim turnirom branitelja od četvrtka do nedjelje na zadarskome će se području obilježiti 16. godišnjica vojno-redarstvene akcije Maslenica. Kako je danas rekao zadarski župan Stipe Zrilić, akcija Maslenica jedan je od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu, a ponajviše je, dodao je, bila važna za zadarski kraj.

– Ovdje je agresor htio Hrvatsku razdvojiti na dva dijela i time oslabiti crtu obrane. No, akcija Maslenica vratila je vjeru u naše mogućnosti, prije svega u sposobnost da možemo izvesti napadačku vojnu akciju. Tada je, nažalost, bilo i vojnih i civilnih žrtava, kojima smo dužni zahvaliti i odati priznanje. I zato se ova manifestacija održava pod geslom “Da se ne zaboravi” – istaknuo je  Stipe Zrilić.

Središnji dio obilježavanja akcije Maslenica bit će u subotu, kada će se položiti vijenci pred spomen-obilježja u Kašiću i Islamu Latinskom, a nakon toga će se održati sveta misa u crkvi sv. Frane na predjelu Podprag u Jasenicama, nedaleko od Spomenika hrvatskim braniteljima poginulima na Velebitu.

Obilježavanje akcije Maslenica lani je održano pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji će i ove godine poslati svojeg izaslanika – kazao je danas predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Ante Martinac. Bit će to, dodao je, general pukovnik Mirko Šundov. O akciji je danas govorio i načelnik općine Novigrad Joso Klapan, koji je podsjetio na to da su mnogi stanovnici ovoga kraja 1993. bili prognani i živjeli u hotelima.

– Kada je u toj akciji oslobođen Novigrad, njegovi prognani mještani plakali su od sreće jer će se moći vratiti u svoje domove koje su napustili doslovno s vrećicama – kazao je načelnik općine Novigrad Joso Klapan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije