Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO SMRDI?

Na Ilovcu se gradi kaseta za odlaganje azbestnog otpada

deponij ilovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
25.03.2010.
u 16:53

Vlada je lani donijela odluku po kojoj u svim legalnim odlagalištima otpada u Hrvatskoj moraju biti sagrađene i posebne kasete za odlaganje te vrste otpada.

Smrad koji se posljednjih nekoliko mjeseci ponovo širi s karlovačkog odlagališta otpada na Ilovcu posljedica je ugradnje kasete za odlaganje azbestnog otpada i otpada koji sadrži azbest, kazao je Ivan Polović, direktor karlovačke Čistoće.

Neugodni mirisi

– Vlada je lani donijela odluku po kojoj u svim legalnim odlagalištima otpada u Hrvatskoj moraju biti sagrađene i posebne kasete za odlaganje te vrste otpada. Takva se kaseta na Ilovcu gradi od kraja prošle godine, a trebala bi biti završena do kraja travnja. Budući da se radi o velikim iskopima radi temeljenja kasete, dio otpada koji je prošlih godina dovezen na odlagalište uklonjen je, pa se zbog toga ponovo Ilovcem šire neugodni mirisi. No, uskoro ih više neće biti, jer će taj otpad biti saniran i prekriven zemljom. Dio neugodnog mirisa nastao je i zato jer novi otpad koji se dovozi na odlagalište u zimskim mjesecima nije prekriven. Za to nismo imali mogućnosti zbog snijega, ali ćemo ovih dana i taj dio otpada pravilno sanirati – objasnio je Ivan Polović, direktor Čistoće.

Gradnju kasete financira Fond za zaštitu okoliša, koji je javnim natječajem pronašao i izvođača radova, tvrtku Eurco iz Vinkovaca.

Fond vodi projekt

– Ne znamo cijenu projekta, jer ga vodi Fond. Detalji o vrijednosti investicije bit će poznati kada Fond završi projekt i preda ga Gradu, odnosno Čistoći na upravljanje – rekao je Nikola Rogoz, viši savjetnik gradonačelnika za upravljanje projektima. Građani će, nakon izgradnje kasete, moći besplatno odlagati azbestni otpad na zakonom propisani način na odlagalištu Ilovac.

– Tu se uglavnom misli na vrstu građevinskog materijala koji u sebi sadrži azbest. Takav je, primjerice, građevinski materijal s bivših vojarni koje je država dala Gradu u vlasništvo. Prilikom uklanjanja tih građevina treba na kvalitetan način zbrinuti azbestno-cementne cijevi koje su korištene za odvodnju – rekao je Nikola Rogoz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije