Naslovnica Vijesti Svijet

Trump nahvalio Kim Jong Una pa otišli zajedno na večeru

Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će se razviti, i to vrlo brzo ako se odluči za denuklearizaciju, objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta
27. veljače 2019. u 13:55 27 komentara 7327 prikaza
Donald Trump i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastali su se u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, drugi put u manje od godinu. Trump je novinarima kazao kako vjeruje da će razgovori biti jako uspješni, ali i naglasio da ne namjerava 'popustiti u pogledu denuklearizacije'.

Kim i Trump stigli u Vijetnam NAJVEĆI POLITIČKI SPEKTAKL VIDEO Kim u Hanoi dovezao Mercedes, jesu li prekršene sankcije?

"Mislim da vaša zemlja ima golemi ekonomski potencijal", rekao je Trump Kim Jong Unu. "Mislim da je pred vama velika budućnost,  a vi ste veliki vođa", rekao je Trump Kimu.  "Pomoći ćemo vam", rekao je. Trump je dodao da su uspjeli svladati sve prepreke te da se veseli summitu.

Donald Trump i Kim Jong Un | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

"Imali smo vrlo uspješan prvi sastanak i nadam se da će i ovaj biti uspješan ", rekao je Trump nakon susreta i rukovanja s Kim Jong Unom. Trump je kazao kako je njihov odnos "doista dobar", piše CNN.

Kim i Trump su se rukovali i kratko nasmiješili stojeći ispred zastava svojih zemalja u luksuznom Hotelu Metropole u Hanoiju.

Trump je novinarima kazao kako vjeruje da će razgovori biti jako uspješni, ali i naglasio da ne namjerava "popustiti u pogledu denuklearizacije". Na pitanje hoće li proglasiti formalni kraj Korejskog rata, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo."

Donald Trump i Kim Jong-un Sastanak čelnika Trump i Kim razmotrit će u Vijetnamu pitanja na koja dosad nema odgovora

Donald Trump i Kim Jong Un bili su opušteni na početku zajedničke večere. Za stolom su bili i državni tajnik Mike Pompeo i obnašatelj dužnosti zapovjednika glavnog stožera Mick Mulvaney. Trump je zamolio fotoreportere da on i Kim Jong Un dobro ispadnu na fotografijama. 

Donald Trump i Kim Jong Un | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

"Sutra ćemo imati vrlo naporan dan", rekao je Trump i dodao "Naš odnos je vrlo poseban".

Inače hotel u kojem su se našli, Sofitel Legend Metropole Hanoi ugostio je važne i slavne osobe od Charliea Chaplina, koji je tamo odsjeo na svom medenom mjesecu 1936. godine, do Jane Fonda tijekom njezine antiratne kampanje '70-ih. Čak je i Trump bio u tom hotelu tijekom svog zadnjeg posjeta vijetnamskoj prijestolnici.

Donald Trump i Kim Jong Un
1 / 18
Donald Trump i Kim Jong Un

U Metropoleu bi moglo biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita. 

Američki predsjednik Donald Trump predvidio je u srijedu Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim Jong Un opredijeli za denuklearizaciju.

"Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će se razviti, i to vrlo brzo ako se odluči za denuklearizaciju", objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoju sa sjevernokorejskim čelnikom.

Pogledajte video: Konvoj Kim Jon Una u Vijetnamu

Istaknuvši kako izolirana zemlja koja je trenutačno na udaru niza međunarodnih sankcija ima "fantastičan" potencijal, rekao je da njegov "prijatelj", kako je nazvao Kim Jong-una, ima "priliku kakva se rijetko pruža".

"Uskoro ćemo doznati. Jako zanimljivo!" zaključio je stanar Bijele kuće.

Dvojica čelnika trebaju se sastati u četiri oka u srijedu navečer, nakon čega je predviđena večera na kojoj će biti i njihovi savjetnici. U četvrtak se trebaju ponovo sastati.

Kim Jong Un Susret s Trumpom Kim Jong Un družio se s osobljem sjevernokorejske ambasade

Na njihovu prvom susretu na vrhu u Singapuru u lipnju Kim Jong-un obećao je da će "raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka". No ta nejasna formulacija i izostanak konkretnog pomaka zadnjih mjeseci potaknuli su sumnju u mnogih promatrača.

Video: Pogledajte kako su u Vijetnamu dočekali sjevernokorejskog čelnika

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • samograd:

    Hvala Bogu da ste počeli pisati o nuklearnim prijetnjama a ne o pok. Šabanu Šauliću. Jer uklearnu ugrozu ćemo preživjeti al turbo folk teško. Nakon masiranja sa Šabanom ovakve vijesti su melem za dušu.

  • miroslav.petkovic.7564:

    gledam ovdje u moskvi!.Kima docekali kao kralja i oslobodioca .Ulice u Hanoju pune masu sa Korejskim i Vjetnamskim zastavama. Trebali bise baren Ameri.izvinut za sve Vjetnamske zrtve koje suim priredili.

  • kamilo.bozic:

    Svaka komunisticka zemlja koja se oderkla svoje idiolegije je krenila uspjesno nedamse dace i nasi komunisti to uciniti i da hrvacka krene u druustvo slobodni naroda evrope danebudemo zadnji evropljani pokraj svoga potencijala.