Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

Mladi odlučuju hoće li Kosovo preuzeti vojnici

Foto: Reuters
12.06.2017.
u 00:30

Ankete uoči parlamentarnih izbora predviđale su pobjedu koalicije stranka koje vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova

Kako su i predviđale predizborne ankete, na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, najviše glasova prema izlaznim anketama osvojila je koalicija stranaka koje vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u ratu protiv srpskih snaga, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i deset manjih partija, čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj - 40,5 posto.

Na drugom mjestu je pokret Samoopredeljenje, Albina Kurtija, koji je prema ovom istraživanju dobio oko 30 posto glasova, dok je na trećem mjestu koalicija bivšeg premijera Ise Mustafe sa 27 posto glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova na izborima je glasalo 41,40 posto birača, odnosno njih 758.941.

Prijevremeni parlamentarni izbori održani su godinu dana prije roka. Sudjelovalo je 26 političkih stranaka, od kojih je pet srpskih, koje su se borile za 120 zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova, od kojih je 20 rezervirano za manjine.

Dok Srbima pripada deset mjesta, četiri su rezervirana za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva mjesta pripadaju Turcima, a jedno Gorancima.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci raspisao je prijevremene parlamentarne izbore dan nakon što je izglasano nepovjerenje koalicijskoj vladi Thacijeve Demokratske stranke (PDK) i Demokratske lige (LDK) premijera Ise Mustafe.

Glasanje o nepovjerenju zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, uz potporu Alijanse za budućnost Kosova (AAK), koju vodi bivši premijer Ramush Haradinaj, te pokreta Samoopredjeljenje, ali i 12 zastupnika stranaka koje sudjeluju u vlasti.

Izglasavanje nepovjerenja dogodilo se uoči glasanja o graničnom sporazumu Kosova i Crne Gore. Demarkacija granične crte s Crnom Gorom jedna je od preuzetih međunarodnih obaveza, a uz predstavnike Srba, protivi joj se i oporba nazivajući ugovor štetnim, kao i niz drugih koje je Priština potpisala s Beogradom.

Međutim, za Europsku uniju taj sporazum je izravni uvjet za ukidanje viznog režima građanima Kosova, jedinima na zapadnom
Balkanu koji moraju ishoditi vizu za ulazak u EU.

Sve političke stranke obećavaju da će poboljšati gospodarstvo i plaće kako bi Kosovari manje emigrirali. Više od devet godina otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, deseci tisuća Kosovara rade u inozemstvu, a drugi bi rado otišli iz države u kojoj je nezaposleno 33 posto stanovnika.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, proglasio je pobjedu koalicije PAN , koju čine Demokratske partije Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, inicijativa za Kosovo i devet manjih partija. Glasovi 150.000 mladih koji su napunili 18 godina odlučili su pobjednika ovih parlamentarnih izbora.

U regiji i svijetu s nestrpljenjem se čeka ishod parlamentarnih izbora na Kosovu. Ako Ramush Haradinaj postane premijer, tenzije u regiji će porasti jer je najavio osnivanje vojske Kosova i izbacivanje Srbije sa sjevera Kosova.

Komentara 30

GV
golub Vaso
03:58 12.06.2017.

organizirani kriminal

DU
Deleted user
00:55 12.06.2017.

Ništa novo,samo još jedan kriminalac više u politici..

Avatar nekakav
nekakav
08:05 12.06.2017.

oteto prokleto. nikad mira na kosovu. sad kad su amerikanci uzeli ono za što su se borili, rudnike, telekomunikacije, vojska bazu, sad treba naordu jasno reći da će trebati raditi. vize su problem biznisu, jer sa vizama svaki albanac ima veliki problem u poslovanju, jer ga odmah pretražuju na granici, a bez viza će daleko lakše ići izvoz 'roba i usluga'. i da, osnovat će vojsku, kako bi legalno mogli puniti američke postrojbe u okupacijama drugih država. to je javna tajna. srbi imaju sreću da su ih se riješi,. na ovaj ili onaj način. sad će kao i mi, hrvati, i albanci ostati sami sa sobom, i dalje nikud ne mogu, ni da maknu. a nama ostaju šaljive priče, dokumentarci, o udajama albanki za srbe, koje niti jeda žena neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije