Naslovnica Vijesti Svijet

Kosovo danas na izborima, ankete: Pobijedit će bivši zapovjednici OVK

Glasanje o nepovjerenju zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo
11. lipnja 2017. u 09:19 26 komentara 909 prikaza
Kosovo
Foto: STR-1234/PIXSELL

Građani Kosova danas su počeli izlaziti na izbore za novi parlament, godinu dana prije roka pošto se prva velika vladajuća koalicija raspala pod pritiskom da provede nepopularni sporazum o razgraničenju, preduvjet u procesu približavanja Europskoj uniji.

Predsjednica Grabar-Kitarović svečano je dočekala kosovskog predsjednika Grabar-Kitarović: 'Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa Hrvata na Kosovu'

Kosovski predsjednik Hashim Thaci raspisao je prijevremene parlamentarne izbore dan nakon što je izglasano nepovjerenje koalicijskoj vladi Thacijeve Demokratske stranke (PDK) i Demokratske lige (LDK) premijera Ise Mustafe.

Glasanje o nepovjerenju zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, uz potporu Alijanse za budućnost Kosova (AAK) koju vodi bivši premijer Ramush Haradinaj, te pokret Samoopredjeljenje, ali i 12 zastupnika stranaka koje sudjeluju u vlasti.

Mustafa, koji je vladu vodio tri godine, nazvao je to "političkim" potezom u svrhu "prikrivanja ranijih koruptivnih afera" i "destabiliziranja zemlje". Ustvrdio je da je njegova vlada imala najviše uspjeha u borbi protiv ekstremizma, migracija i korupcije, provela je reforme i ostvarila proračunsku stabilnost unatoč naslijeđenim dugovima.

Izglasavanje nepovjerenja dogodilo se uoči glasanja o graničnom sporazumu Kosova i Crne Gore. Demarkacija granične crte s Crnom Gorom jedna je od preuzetih međunarodnih obveza, a osim predstavnika Srba protivi joj se i oporba nazivajući ugovor štetnim kao i niz drugih koje je Priština potpisala s Beogradom.  

Za Europsku uniju taj sporazum je izravni uvjet za ukidanje viznog režima građanima Kosova, jedinima na Zapadnom Balkanu koji moraju ishoditi vizu za ulazak u EU. 

Mustafina vlada borila se za ratificiranje tog sporazuma i suočila s nasilnim oporbenim prosvjedima na ulicama, a Thacijev PDK pridružio se oporbi u rušenju Mustafe.

Predizborne ankete predviđaju pobjedu koaliciji stranka koje vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u ratu protiv srpskih snaga 1998-1999.

Jedan od njih, bivši premijer Haradinaj, u kampanji je obećao ispregovarati novi granični sporazum s Crnom Gorom.

Bilateralni susret Hrvatska zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje s Kosovom

Sve političke stranke obećavaju da će poboljšati gospodarstvo i povećati plaće kako bi Kosovari manje emigrirali i vjerovali u budućnost za svoju zemlju. 

Više od devet godina otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, deseci tisuća Kosovara rade u inozemstvu, a drugi bi rado otišli iz države u kojoj je nezaposlenost 33 posto i gotovo 60 posto u mladih od 15 do 24 godine. 

Zemlja ostvaruje gospodarski rast zahvaljujući novčanim doznakama radnika u inozemstvu, koje čine 20 posto udjela u BDP-u. Neke su stranke u kampanji obećavale rast do 8 posto i povećanje plaća u javnom sektoru za 40 posto u kojoj  je prosječna plaća 300 eura na mjesec, a stopa siromaštva 30 posto, piše agencija Reuters.

Kadri Veseli, predsjednik najveće stranke PDK, koju je vodio Thaci dok nije postao predsjednik, poručio je svojim pristašama da će "Kosovo biti Švicarska Balkana".

Srbija odbija priznati neovisnost Kosova i sa svojom saveznicom Rusijom blokira toj najmlađoj državi Europe članstvo u Ujedinjenim narodima. 

Posebni sud za ratne zločine formiran krajem 2016. u Den Haagu za progon pobunjeničkih vođa optuženih za zločine tijekom rata za neovisnost, mogao bi idućih dana optužiti neke istaknute političare, piše agencija dpa.  

Mnogi od današnjih političkih vođa, uključujući Thacija i Haradinaja, bili su zapovjednici OVK-a, a Srbija obojicu naziva teroristima, silovateljima i ubojicama

Ako Thaci i Haradinaj pobijede populističkom i nacionalnom platformom, nakon izbora naći će se između čekića i nakovnja, pod pritiskom birača da održe obećanja, odnosno da ispune obveze koje su preuzele prethodne vlade prema EU-u i Sjedinjenim Državama. 

kFOR, kosovo Uskoro stižu SAD na Kosovo šalje nove vojnike: Ovo je poruka Europi i Turskoj Aleksandar Vučić i Angela Merkel Beogradski tisak: Na dnu prioriteta: članstvo Srbije u EU sve neizvjesnije Američka vojska 'Svjetski policajac' 10 ratova i intervencija u koje SAD nije smio ući
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • kimi:

  Skoro deset godina od proglašenja "nezavisnosti" rezultati su više nego očigledni, Kosovari su jedini kojima još uvek treba viza za EU, masovno bežanje iz zemlje a najjača privredna grana po zvaničnim izveštajima Interpola je valjanje belog. Svaki daljnji komentar je suvišan.

 • čarapan:

  derTorx tvoja želja se nece ispiniti, a ako do toga dodje cela bivsa Juga bez slovenije će se gledati kroz nišan.....Znam da tebe boli taj BG pasaluk koji ke inace i takav veci od tvoje kifle

 • Avatar Vatreni
  Vatreni:

  Pobjeda Ramusha bila bi otreznjenje za Ostatke Ostataka Beogradskog Pašaluka i napokon shvatiće zašto sve okolne zemlje danas imaju pretenzije da je dokrajče , za njezin nestak kao države jasan cilj i plan da se to i desi u narednih 100 godina.