Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratili se kući

Misija završena: Hrvatski vojnici napustili Golansku visoravan

Golanska visoravan, vojska (1)
Foto: MORH
1/6
18.03.2013.
u 19:02

Hrvatska više nema svoje vojnike na Golanskoj visoravni. Poslije 18 sati na Pleso se vratilo 97 hrvatskih vojnika koji su bili u mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni.

Hrvatska više nema svoje vojnike na Golanskoj visoravni. Poslije 18 sati na Pleso se vratilo 97 hrvatskih vojnika koji su bili u mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni.

"Prema odlukama Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i ministra obrane RH o povlačenju pripadnika OS RH iz misije UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF), načelnik Glavnog stožera OSRH donio je zapovijed o njihovu povlačenju i izmještanju iz područja operacije i povratku u Republiku Hrvatsku", pišu u priopćenju iz MORH-a te dodaju da je cijela operacija trajala šest dana, "a obuhvaćala je potrebne sigurnosne mjere koje su jamčile sigurnost pripadnika 10. HRVCON-a i stabilnost izvršavanja zadaća prema mandatu misije UNDOF".

"Operativni plan povlačenja i izmještanja pripadnika OSRH uključivao je i zapovjedno izviđanje koje je izvršio tim GS OSRH na čelu sa zamjenikom načelnika GS za operacije. Operacija povlačenja i izmještanja pripadnika OSRH u područje prikupljanja i povratka u Republiku Hrvatsku provedena je u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Izraelu koje je pružilo potporu provedbi operacije. Hrvatski veleposlanik u Izraelu gospodin Pjer Šimunović sudjelovao je na ceremoniji predaje dužnosti u području operacije. Predaja dužnosti 10. HRVCON-a izvršena je u nedjelju 17. ožujka 2013. godine kada je u kampu 10. HRVCON-a spuštena hrvatska zastava. Time je okončano sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji UN-a UNDOF", pišu iz MORH-a i dodaju da su tijekom ceremonije predaje dužnosti hrvatskim vojnicima uručenje medalje UN-a "za uspješno sudjelovanje u misiji UNDOF".

Danas u jutarnjim satima uputili su se prema zračnoj luci Ovda u Izraelu, odakle su zrakoplovom Croatia Airlinesa doletjeli u Hrvatsku. Hrvatski državni vrh je odlučio povući vojnike s Golanske visoravni, nakon što je NY Times napisao da je hrvatsko oružje završilo u rukama sirijskih pobunjenika. Politički vrh smatrao je da je preopasno da ostanu na tom području koje graniči sa Sirijom.

Komentara 4

OB
-obrisani-
19:39 19.03.2013.

Koga su tamo branili???

KT
Karika Tura
19:54 18.03.2013.

Prvo su sami sebi zabili autogol a sad se povlače. Koji i**** vode ovu državu!

KA
karlovcankica
21:33 18.03.2013.

Hvala Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije