Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

'Mini uragani mogu zaprijetiti Jadranu, a porast temperatura izazvat će katastrofe'

Branko Grisogono - klimatske promjene
18.09.2018.
u 11:50

– Ako se dogodi najgori scenarij i temperature porastu za pet stupnjeva, to će dovesti do ekstinkcije desetaka i desetaka životinjskih i biljnih vrsta u vrlo kratkom razdoblju – tvrdi ugledni atmosferski fizičar Branko Grisogono.

Ovih dana stizali su uznemirujući izvještaji o uraganu Florance i supertajfunu Mangkutu koji su pustošili mnoge krajeve u SAD-u, odnosno Aziji te odnijeli brojne ljudske žrtve. Koliko su te katastrofe povezane s klimatskim promjenama, u emisiji na Večernji TV-u otkrio nam je Branko Grisogono, ugledni atmosferski fizičar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.  

– Pokazana je veza između globalnog zatopljenja i intenzifikacije tropskih oluja najvećih razmjera. Nažalost, još nisu objašnjene sve kvantitativne veze, ne zna se hoće li oni biti rjeđi i jači ili češći i slabiji, hoće li prodirati na kopno. Te neke međuigre još nisu jasne ali, kako je krenulo u ovom stoljeću, treba očekivati više poteškoća s uraganima nego u prošlosti – kazao je Grisogono.

Svjetski znanstvenici kažu da bi povećanje prizemne globalne temperature za dva stupnja do kraja ovog stoljeća bilo još koliko-toliko podnošljivo, no neke su prognoze dramatičnije jer najavljuju da bi do 2100. godine ona mogla porasti za čak 4,8 stupnjeva...

– Ako se dogodi najgori scenarij, to će dovesti do ekstinkcije desetaka i desetaka životinjskih i biljnih vrsta u vrlo kratkom razdoblju. Već sad vidimo seljenje određenih životinja prema sjeveru. Kakvi će se onda ratovi voditi zbog nedostatka vode i velikih migracija ljudi, to ne možemo znati, no posljedice bi bile katastrofalne – naglasio je ugledni atmosferski fizičar i dodao kako bi moglo doći i do smanjenja kvalitete drveta iz hrvatskih šuma.

Prijete li uragani Europi?

– Mediteran se proučava i kako se postaviti ako će se intenzivirati medikeni, mini uragani koji počinju oko Mallorce pa putuju prema Sardiniji i Siciliji. A hoće li koja od tih oluja zalutati u Jadran, zasad još ne znamo – tvrdi Grisogono.

Cijeli razgovor, tijekom kojeg je bilo govora i o tome koliko opasno za našu obalu može biti podizanje razine mora te hoće li prirodne katastrofe postati naša svakodnevica, pogledajte u videu.

Komentara 16

BU
Bura
12:40 18.09.2018.

Ugledni astrofizičar pa ne zna da je medicane već “zalutao” u Jadran 2011. godine.

AL
alphazulu99
12:23 18.09.2018.

Treba pitati "strucnjaka" sto ce se dogoditi ako dodje mini uragan na jadran. To ce za Dalmatince biti povjetarac, ako znamo da pura ponekad puse i preko 200 km/h. Nije stvar u uraganu nego u gradnji kuca. U Americi kucu grade tri praseta koju vjetar srusi. Kod nas se kuca gradi od kamena i betona.

IM
Immanuell
12:39 18.09.2018.

Tajfuna i uragana je oduvijek bilo na istočnoj azijskoj obali i na otočnim državama Pacifika. Tornada je oduvijek bilo u unutrašnjosti S. Amerike, kao i uragana i tornada na Karibima i istočnoj obali SAD a. Stvar je samo u učestalosti pojavljivanja i jačini. U jačini ne vidim razlike između vremena prije 50 godina i danas. Smrt, pustoš i sveopće uništavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije