Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Klimatske promjene utječu na zdravlje pluća, dokazali stručnjaci

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: 'Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije'
09. rujna 2018. u 15:06 2 komentara 776 prikaza
Foto: Photo by William Bossen on Unsplash

"Klimatske promjene utječu na dišne organe" i ako ih ne budemo zaustavili "imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje", upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

neće u školu Djevojčica prosvjeduje ispred švedskog parlamenta: 'Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima'

"U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara", ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: "Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije".

Suša dramatično upozorenje Uragani će postati jači, suše i poplave češće, a pitka voda vrijedit će više nego suho zlato

"K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav", ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

"Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana", upozoravaju potpisnici.

>> Pogledajte video - Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

[video: 22600 / Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati]
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas