Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najveća hrvatska kampanja pošumljavanja požarišta „Boranka“ širi se i u Crnu Goru

Boranka
26.04.2024.
u 12:35

Nakon Sjeverne Makedonije, Crna Gora je druga strana država u koju se proširila najnagrađivanija hrvatska neprofitna kampanja „Boranka“

Boranka, simpatična i izuzetno korisna ekološka kampanja, u kojoj građani, zajedno s izviđačima i šumarima Hrvatskih šuma, vraćaju zelene šume na crna požarišta, već se sedmu godinu odvija u Hrvatskoj. Od ovoga tjedna, zajedničkom suradnjom Saveza izviđača Hrvatske i Saveza izviđača Crne Gore, kampanja Boranka započinje svoje aktivnosti i u Crnoj Gori. Širenje kampanje Boranka u Crnu Goru direktno je pomoglo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i to nakon što je prošle godine, isto uz pomoć ministarstva i Hrvatskih šuma, Boranka pokrenuta i u Sjevernoj Makedoniji, u suradnji s hrvatskim i makedonskim izviđačima te Nacionalnim šumama Makedonije. Kreativnost kampanje Boranka, zbog koje je Boranka već osvojila brojne domaće i svjetske nagrade, nesebično i izuzetno uspješno već godinama razvijaju agencija Imago i agencija HEARTH.

Iskustva koja su nastala u Hrvatskoj, povezala sve dijelove Lijepe Naše, uključila tisuće volontera, stotine udruga, institucija i partnera, sada se posredstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i zajedničkim angažmanom izviđačkih organizacija i šumarskih stručnjaka, uspješno šire i u susjedne zemlje. Ljubav prema domovini i prirodi očito je odlično sredstvo za njegovanje i širenje dobrosusjedskih odnosa i međunarodne suradnje.

Tako je povodom ovogodišnjeg Dana planeta Zemlja u Kući Evrope u Podgorici, na konferenciji za medije, predstavljen početak aktivnosti kampanje Boranka u Crnoj Gori. Uz hrvatske i crnogorske izviđače, koji su glavni nositelji projekta, Boranku su na konferenciju došli podržati brojni predstavnici partnera iz Crne Gore – Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, Predstavništvo Europske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, Ministarstvo odbrane Crne Gore, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice kao i sponzori i pokrovitelji iz privatnog sektora.

Posebni gost konferencije bio je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj.E. gospodin Veselko Grubišić, koji je tom prigodom izjavio: „Ja sam ovdje već sedam godina i ovo mi je jedna od možda najdražih aktivnosti do sada. Ponosan sam što Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske sponzorira ove aktivnosti. Mislim da bez osjećaja prema prirodi i bez čuvanja prirode, što možemo jako dobro učiti od izviđača, slaba nam je budućnost. Osim što će uljepšati okolinu, Boranka će na ovaj način izgraditi dodatne mostove između država regije.“

Predstavnici Saveza izviđača Crne Gore, u pripremi širenja Boranke u Crnu Goru, prošle su jeseni sudjelovali na akcijama pošumljavanja u Splitu u sklopu hrvatske Boranke te su se tom prigodom osobno upoznali sa svim organizacijskim i logističkim pojedinostima projekta. U ožujku ove godine posjetili su i Zagreb gdje su se, zajedno s hrvatskim izviđačima, susreli s predstavnicima Hrvatskih šuma, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i agencijama Imago i HEARTH, kako bi iskustva hrvatskih organizatora i partnera uspješno prenijeli kod sebe i krenuli u pripremu i realizaciju aktivnosti Boranke u Crnoj Gori.

„Nakon predstavljanja projekta, sada kreće cijela priča i u Crnoj Gori. Već u svibnju krećemo s edukativnim radionicama po školama gdje ćemo mlade učiti o značaju šuma, dok će akcije pošumljavanja krenuti u listopadu i studenom. Za svako zasađeno digitalno drvo, volonteri Boranke posadit će prave sadnice na požarištima Crne Gore, isto kako je projekt počeo i u Hrvatskoj, a onda i u Sjevernoj Makedoniji.“ – izjavio je Borislav Jovović, glavni tajnik Saveza izviđača Crne Gore.

O značaju kampanje Boranka za zajednicu, građane i prirodu, kao i o važnosti prijenosa dobrih iskustava i prakse te građenju dobrosusjedskih odnosa, Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka, rekao je sljedeće: „Tisuće i tisuće mladih ljudi uključilo se u pošumljavanje požarišta u Hrvatskoj, ali i općenito u borbu protiv klimatskih promjena. Boranka je u ovih sedam godina postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe i drago mi je što naša iskustva možemo prenijeti i u regiju, među naše prijatelje, partnere i suradnike i što upravo na ovaj način možemo proširiti dobrosusjedske odnose i suradnju.„

Podsjetimo, u kampanji Boranka, u posljednjih 7 godina, više od 11.500 izviđača, šumara i drugih volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, ukupno je na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra posadili više do 130 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Uz to, zbog svoje originalnosti, kreativnosti i učinkovitosti, Boranka je osvojila brojne hrvatske i svjetske nagrade te postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ, Grad Split, Grad Trogir. Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Europska komisija, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Od ove jeseni akcije pošumljavanja po prvi će se puta istovremeno odvijati u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, a organizatori najavljuju i dodatno širenje kampanje Boranka i u ostale zemlje u regiji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije