Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ante Kotromanović: Ukrajina se dobro brani. U idućem periodu možemo očekivati veću operaciju Rusa

Screenshot/YouTube
11.04.2024.
u 14:31

Govoreći o mogućoj ljetnoj ofenzivi Rusije kazao je kako postoji više teorija što oni žele napraviti. Rekao je kako Rusi pokušavaju prodrijeti do grada Časiv jar kako bi zatvorili to područje.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je u emisiji Večernji TV-a. U razgovoru s voditeljicom Lanom Kovačević komentirao je stanje u Ukrajini te što nas sve čeka u idućim mjesecima. Komentirao je i što sve treba napraviti u Hrvatskoj vojsci kako bi se modernizirala i pojačala te bila sprema na sve izazove. 

Na početku emisije govorio o trenutnom stanju na bojištu u Ukrajini.

- Kada smo zadnji puta bili u studiju rekli smo kako su to bili najteži trenuci za Ukrajinu i nakon toga se nije znatno mijenjala situacija na terenu. Rusi su preuzeli stratešku inicijativu na kompletnom ratištu od sjevera do juga. Ukrajinci su debelo u fazi obrane i nadalje su te borbe teške i intenzivne. Ruska taktika je da na cijeloj liniji bojišnice napadaju plitko s malim snagama. Ne pokušavaju napraviti duboke prodore - rekao je Kotromanović dodajući kako možda nemaju niti kapacitete za to ili se boje izlaganja. Rekao je i kako se ti plitki udari s maksimalno 150 vojnika uz jaku potporu topništva i zrakoplovstva.

- Ti se pomaci mjere u nekoliko stotina metara i Rusi dolaze i ukopavaju se i pokušavaju vršiti pritisak - objasnio je Kotromanović. Rekao je i kako iz Rusije dolaze izjave da im se ne žuri u napadima te da su procijenili da imaju više kapaciteta te da njima više odgovara dugotrajni rat nego Ukrajini. Procijenili su da će zapadna pomoć možda biti sve manja i da će onda Ukrajinci sjesti za stol ili će napraviti neki veći udar i razbili ukrajinske snage, rekao je Kotromanović. 

VEZANI ČLANCI

- S druge strane Ukrajinci se jako dobro brane, negdje vrše tzv. elastičnu obranu i iza sebe su formirali više utvrđenih obrambenih crta - objasnio je. Dodaje kako je Ukrajina u posljednja dva mjeseca 'imala nekoliko ispada' koji se odnose na napade na području Rusije te uspješne akcije na mornaricu na Crnom moru.

- I ono što je jako dobro je da su oni potpuno maknuli mornaricu iz Sevastopolja koja se prebacila na područje Rusije - izjavio je Kotromanovići dodajući da su tu bili i uspješni udari s dronovima na području Rusije.

- I Rusi su u zadnje vrijeme počeli napadati ključnu energetsku infrastrukturu sa svim svojim sredstvima koje imaju. Taj rat je i dalje intenzivan, gubici su veliki na sve strane i to će trajati. Ja ne vidim sad kako bi taj rat mogao završiti kratko - zaključio je Kotromanović.

Govoreći o mogućoj ljetnoj ofenzivi Rusije kazao je kako postoji više teorija što oni žele napraviti. Rekao je kako Rusi pokušavaju prodrijeti do grada Časiv jar kako bi zatvorili to područje.

- Izbacivanjem Ukrajine s tog područja oni bi zatvorili kompletnu Donjecku oblast i Donbas bi bio pod kontrolom Rusije. Drugi smjer je Harkiv iako mi je teško vjerovati da će ruska vojska ponovno pokušati napad na taj grad - rekao je Kotromanović objašnjavajući da smo mogli vidjeti intenzivne borbe za manje gradove poput Bakhmuta i da su se u drugim gradovima vodile teške borbe u kojima su ruski gubici bili ogromni. Kazao je i kako se u Rusiji radi na 'tihoj mobilizaciji'  i obnavljanju svojih snaga.

- U idućem periodu možemo očekivati jednu veću operaciju ruskih snaga  - kazao je.

VEZANI ČLANCI

Smatra da ukrajinska vojska može opstati i izdržati jedino uz izdašnu vojnu pomoć Zapada. Komentirajući ideju da se Ukrajina podijeli na zapadnu i istočnu Ukrajinu i da se zapadni dio odmah priključi NATO-u i EU, a istočni prepusti Rusima, Kotromanović je kazao da ne zna 'kako bi se političko vodstvo Ukrajine slagalo s tom idejom', ali i da bi Rusi to 'sigurno prihvatili'.

- Rat bi stao i to bi bilo olakšanje za sve. Za europske i svjetske čelnike, no mislim da je tu ključna odluka ukrajinskog političkog vodstva. Smatram da u ovom trenutku nema nikakve šanse da Zelenski prihvati takav model da prepusti teritorij Rusiji - dodao je. Smatra da je taj scenarij 'vrlo moguć u budućnosti'.

Govoreći o tome što možemo naučiti iz ovog rata i što Hrvatska treba napraviti vezano za svoju vojsku, rekao je da je 'nužna reforma vojske' i da nitko u kampanji za parlamentarne izbore nije posebno govorio o 'sigurnosti, obrambenim sustavima, o situaciji u svijetu, o našem susjedstvu gdje svakodnevno vidim ta intenzivna prepucavanja između Kosova i Srbije'. 

- Ako Rusija definitivno pobjedi Ukrajinu na bojnom polju to će biti obrazac za Vučića i njegovu vojsku. Zato on jača svoje resurse jer oni ne mogu prihvatiti tu ideju da je Kosovo potpuno nezavisna država - kazao je.

Poručio je kako proračun za vojsku treba biti 2 posto BDP-a. Smatra i da se povećavanjem plaća na svim razinama treba popuniti ljudstvo u vojsci. 

Komentara 25

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:25 11.04.2024.

Što je taj čovjek radio za Juge?

PA
papiribica
15:22 11.04.2024.

Mutne rijeke SDP-a…

BI
billynik
15:26 11.04.2024.

E moj Ante, čemu vise ovo blamiranje pa zar nisu Ukrajinci pomeli Ruse u kontraofenzivi, što je bilo s onim da Rusi nemaju oružja, raketa hrane…, Srećom većina čitatelja tvojih umotvorina ima kratku pamet pa čak nisu sposobni pretražiti Internetet da vide sto si govorio ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije