Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanović objavio rat zdravom razumu, povijesnim činjenicama, EU i Njemačkoj

'10.04.2013., Zagreb - Koalicija stranaka SDP-a, HNS-a i HSU-a predstavili su na Cvjetnom trgu kandidate za Europarlament. Predsjednik SDP-a i premijer Vlade Zoran Milanovic. Photo: Slavko Midzor/PIXS
'Slavko Midzor/PIXSELL'
27.06.2013. u 12:00

Gadno se netko varao ako je mislio da Angeli Merkel ne smeta što Hrvatska godinama ignorira njemački pravosudni sustav, s Njemačkom ne surađuje, i usto još ismijava njemačko pravosuđe, njemačko društvo ako se s njime sprda

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je demokratskoj Hrvatskoj izuzetno važan poklon. Hrvatska je od osamostaljenja u smrtonosnom zagrljaju starih komunističkih obavještajnih struktura koje su je uništavale i gospodarski i politički i, što je najvažnije, moralno. Njihovo bahato vladanje bilo je neizdrživo. Znali smo tko su ti ljudi. Znali smo i kako su povezani s raznim kriminalnim djelima. A oni su znali da u rukama imaju politiku, sudstvo i mafijaške strukture. I zato su mislili da su neuništivi. Ali, A. Merkel odlučila je baš na tako važan povijesni dan, kao što je 1. srpnja, u tako važnom trenutku primanja Hrvatske u Europsku uniju, pokazati da vlast u Hrvatskoj nije posve demokratska. Naprotiv, da skriva osumnjičene za politička ubojstva. I da tako zapravo skriva svoju mračnu prošlost. Sada je samo važno da se što više toga povijesnog taloga iznese na sunce i da se hrvatska vlast oslobodi njihova utjecaja. To je važan preduvjet za sretniju Hrvatsku.

Tako smo prijatelj i ja komentirali jučerašnje dvije izuzetno važne i povezane vijesti. Prvu, da A. Merkel neće biti na domaćoj svečanosti u povodu ulaska u EU. I drugu, da je Njemačka obnovila i dopunila međunarodnu tjeralicu za Josipom Perkovićem, bivšim posljednjim šefom Službe državne sigurnosti u SR Hrvatskoj. Ako je nekome čudna povezanost ovih dviju vijesti, ako misli da nemaju veze jedna s drugom, onda se gadno vara, tada pojma nema o procesima u EU, o Njemačkoj, o cijelome slučaju oko Perkovića.

Svojim istupom na jučerašnjoj sjednici Vlade, premijer Zoran Milanović objavio je ne samo rat zdravom razumu i povijesnim činjenicama, on je objavio rat Europskoj uniji i Njemačkoj. Premijeru, tko je koga štitio prije, to je prošlost, jednog dana i predmet istraživanja povjesničara. A koga vi štitite danas? Ili se bojite da vam neki članovi stranke, pa i cijela stranka, ne završe na optuženičkoj klupi zbog grijeha iz prošlosti? Svojim jučerašnjim istupom odajete čovjeka opasnih nedemokratskih namjera, a svoju partiju činite strankom opasnih namjera! I u pravoj komunističkoj maniri odmah tražite neprijatelja negdje drugdje, u HDZ-u i Crkvi. Isto to čini i šef države Ivo Josipović na proslavi Dana državnosti, koji se boji nekih nedemokratskih snaga zbog ekonomske krize, a ne vidi oko sebe u kojemu talogu živimo zbog neraščišćene prošlosti. Sramite se svi skupa!

Umjesto da A. Merkel bude glavni gost proslave, što je i trebala biti, jer Njemačka je naš najjači i najvažniji saveznik u Europi, i u Berlinu se donose sve najvažnije odluke za EU, mi ćemo se suočavati s očajničkom borbom ostataka ostataka komunističkog režima koji žele sačuvati svoju moć i svoje pozicije.

Gadno se netko varao ako je mislio da Angeli Merkel ne smeta što Hrvatska godinama ignorira njemački pravosudni sustav, ako godinama s Njemačkom ne surađuje, i usto još ismijava njemačko pravosuđe, njemačko društvo, ako se s njime sprda. I onda se još Njemačkoj predbacuje zašto od Hrvatske nije zatražila prebacivanje postupka protiv Perkovića k nama. Njemačka je na taj način samo pokazala da nema povjerenje u Hrvatsku kao pravnu državu, a njemački državni tužitelji i suci to su i jasno i javno naglasili, da je u Hrvatskoj još uvijek preveliki utjecaj starih komunističkih kadrova na svim razinama, pa tako i na političkoj i na pravosudnoj.

Njemačka nikad ne bi ratificirala naš pristupni ugovor, niti bismo zatvorili poglavlje o pravosuđu da se za vrijeme pregovora inzistiralo na odredbi otkad za Hrvatsku počinje vrijediti Europski uhidbeni nalog. Zato se pet do 12 krenulo u izmjene, čim je Njemačka dala zeleno svjetlo. Kažu u partiji da na taj način štite hrvatske branitelje. Kako vas nije sram? Govorili su i da se na taj način žele zaštititi od poplave postupaka iz inozemstva. A onda sami sebi skaču u usta kad kažu da ćemo mi sami sve postupke voditi. Zar ne bi bilo lakše sudove osloboditi tako da postupke vode drugi? Zapravo, vladajući su se pogubili, netko je kriv što nije prošla pravna, zakonska zaštita Perkovića. Ali što su Hrvati krivi da se moraju sad stidjeti svoje vlasti i trpjeti posljedice, recimo zatvaranja europskih fondova, da postanemo kao Bugarska i Rumunjska?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije