Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka za Opačić i Vargu

Milanović: Kolegice i kolege vratite mandate! To je jedino pošteno što možete napraviti

Zoran Milanović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/2
15.08.2019.
u 19:33

Inače, ja sam u kampanji prije tri godine za ondašnje zadnje parlamentarne izbore sadašnjem premijeru čitao presudu Ustavnog suda na tu istu temu, ali to očito nije shvatio pa mu se to sad obija o glavu, kaže Milanović.

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović dao je izjavu za novinare u Novoj Gradiški. Komentirao je sudsku praksu vezanu uz pozdrav "Za dom, spremni", objavu predsjedničine kandidature, kao i prelazak Siniše Varge i Milanke Opačić u stranku Milana Bandića.

Za Milanku Opačić i Zvonimira Vargu rekao je da oni predstavljaju njegovu nelagodu. 

'Dakle, Milanka Opačić je u stranci bila potpredsjednica kad ja vjerojatno nisam bio ni član. Varga je drugo, ja sam do sada bio dosta obazriv. Ali sada mogu poručiti. Dakle, svatko tko nije izbačen iz stranke, ukoliko odluči promijeniti kormilo i komandu odnosno zbor, treba vratiti mandat. Ja sam u dva navrata 2015. i 2016. dobio možda i daleko najviše preferencijskih glasova kao predsjednik stranke, ali kao predsjednik stranke. Dakle, na parlamentarnim izborima, na listi koju sam nosio odnosno bio prvi. Ni ja ne bih imao pravo otići iz stranke, otići nekome drugome i zadržati taj mandat, a posebno ne oni koji su dobili puno manje ili nisu dobili ništa. Dakle, vratite mandate, kolegice i kolege, to je jedino pošteno što možete napraviti', rekao je SDP-ov kandidat za predsjednika RH kako prenosi N1.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je potvrdila kandidaturu u Hrvatskom tjedniku te je Milanović komentirao da je to pogrešno i da on kao predsjednik Republike to nikada neće raditi jer takvim novinama to daje legitimitet. 

'S njima naprosto ne razgovarate. Zabraniti ih ne možete i ne trebate, ali razgovarajući s njima, a posebno objavljujete kandidaturu, dajete im na značaju. To je opet prokletstvo aktualnog premijera kojem se to obija o glavu i sam je kriv za to. Sad ne može reći ništa, a vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može. Jer je od početka kovao pakt s vragom', kaže Milanović. 

Visoki prekršajni sud je donio odluku da pozdrav Za dom spremni nije dozvoljen ni u pjesmi, no Milanović ne očekuje ujednačenu sudsku praksu. 

Ne očekujem je zato što nije takva u Hrvatskoj. Dakle mi nemamo presedanski sustav i moguće je da svako vijeće koje je samostalno u prosudbi dokaza i činjenica odluči drukčije. Za dom spremni je ustaški pozdrav, to je pozdrav Ante Pavelića. To je kao da kažete da je Sieg heil stari njemački pozdrav. I kad idete zaista idete analizirati riječ po riječ, sieg i heil su zaista dvije njemačke riječi i sigurno su korištene zajedno još prije 300 godina, ali to je pozdrav nacista. A ovo je pozdrav čije autorstvo ima Ante Pavelić, tako da je tu sve jasno. Tu se slažem s gospodinom Škorom - sve je jasno, ali je krivo tumačeno. Dakle, ja pozdravljam tu odluku Visokog prekršajnog suda i pozdravit ću svaku sljedeću takvu odluku. Sve drukčije odluke ću smatrati ljudskim i političkim kukavičlukom. Inače, ja sam u kampanji prije tri godine za ondašnje zadnje parlamentarne izbore sadašnjem premijeru čitao presudu Ustavnog suda na tu istu temu, ali to očito nije shvatio pa mu se to sad obija o glavu.

 

Komentara 73

BA
Bakurl
20:04 15.08.2019.

Tko o čemu, Zoran o poštenju - doslovno.

DU
Deleted user
20:00 15.08.2019.

zoki nestani više iz javnosti, spasi nas

Avatar rubinet
rubinet
19:51 15.08.2019.

Smeta mu Hrvatski tjednik. Vjerojatno bi bio prihvatljiviji neki nedeljnik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije