Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo koja su najpopularnija muška i ženska imena novorođene djece u Hrvatskoj

Navedeni podaci pokazuju da trend kratkih imena iz godine u godinu postaje sve popularniji
24. veljače 2016. u 22:43 21 komentara 26826 prikaza
bebe
Pogledajte galeriju 1/2

U okviru statističkog prikaza ministarstva uprave koji je objavljen na web stranici Vlade RH objavljena su najučestalija imena za novorođenu djecu u protekloj godini.

Prvo mjesto na ljestvici najučestalijih muških imena i ove godine zauzeo je Luka. Čak 919 novorođenih dječaka u pisanih u maticu rođenih u protekloj godini nose ovo ime. Luku slijede Ivan, David, Jakov, Petar, Marko, Filip, Karlo, Ivano i Josip.

Što se pak tiče ženskih imena od prošle godine najviše djevojčica odaziva se na ime Mia. Od ukupnog broja rođenih djevojčica prošle godine njih čak 596 nosi ime Mia. Ana, najpopularnije ime za djevojučice iz 2014. godine, našlo se tek na četvrtom mjestu učestalosti. 

Nakon Mie na ljestvici najpopularnijih ženskih imena našla su se  Lucija, Ema, Ana, Petra, Sara, Lana, Nika, Marta i Iva. Navedeni podaci pokazuju da trend kratkih imena iz godine u godinu postaje sve popularniji. 

>>Ovo su najpopularnija imena u 2014.

>>Imena Lana i Luka od 2000. najpopularnija među kajkavcima

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • bojnik:

    U prvih deset nema Tomislava, Kresimira, Zvonimira, Domagoja. Odakle David i Sara? Mora da je savjetovalo Sv. trojstvo Propuhovski, Goldstein i Goldstein! Placi voljeno zemljo.

  • markovicmario80:

    a lipa nasa hrvatska zenska imena a ovo jao mao sao su kineska ili se stidmo svojih lipih imena?

  • DOBARDAN:

    Kada smo već tako trendi sa kratkim imenima možda bi bilo dobro davati samo jedno slovo kao N pa izgovarati En, D pa izgovarati Di. Izgleda da smo lijeni i djeci imena izgovarati.