Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi brodski suvenir

Medaljon ujedinio obrtničku vještinu i gradsku znamenitost

Žambokov medaljon (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
18.07.2012.
u 16:56

Na kovanici je tlocrtni prikaz tvrđave Brod, simbola cijeloga grada, u čijem se kazamatu i nalazi tradicijska kovačnica Drage Žamboka.

U tradicijskoj kovačnici majstora Drage Žamboka svjetlo dana ugledao je novi brodski suvenir, medaljon koji predstavlja obrtničku vještinu i gradsku znamenitost. Na kovanici je tlocrtni prikaz tvrđave Brod, simbola cijeloga grada, u čijem se kazamatu i nalazi Dragina tradicijska kovačnica. Uz ime Slavonskog Broda s jedne, s druge se strane nalazi naziv kovačnice Žambok, kako bi se zauvijek znalo gdje je ovaj suvenir iskovan.

– Primijetili smo da našem gradu nedostaje prepoznatljivost, neki sitni detalji i suveniri koji će ostati kao uspomena onima koji dolaze u Brod. Ponukani tom idejom, odlučili smo se na ovaj medaljon koji svjesno nismo napraviti od plemenitih metala, zlata ili mesinga, nego na starinski, kovački način, od čelika i otkovan u vatri – kaže Žambok.

Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu podržao je prijedlog da se medaljon službeno proglasi gradskim suvenirom. On simbolizira i prikazuje kovačku struku, ali daljnjim zalaganjem i razradom ideja obrtnika u udruženju vjeruju da će i mnoge druge struke doći do izražaja.

– Suveniri su predmeti po kojima se prepoznaju područja, kulturna baština i sposobnosti. Budući da sve to imaju naši obrtnici, uz tradiciju kao izvornu vrijednost, iskoristili smo mogućnosti koje su u radionici majstora Žamboka već i poznate. Stoga smatram da ovaj suvenir može pronaći svoje mjesto u turističkoj ponudi grada jer ga karakterizira prepoznatljiv spoj povijesne tradicije i vrijednih ruku majstora obrtnika – kaže Anka Šakić, predsjednica brodskog Udruženja obrtnika.

Po uzoru na druge kovače koji sudjeluju u turističkoj promociji svojih gradova, Žambok je priredio poseban kalup za otkivanje kovanica, nalik onima koji su u prošlosti služili za kovanje novca. Pravo je zadovoljstvo svojom rukom, uz pomoć i po uputama majstora Drage, iskovati novu brodsku kovanicu koju potom možete ponijeti za uspomenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije