Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dorh istražuje

General Krešić i T. Bogović pod sumnjom zbog lažnih invalidnina

marinko krešić
Foto: Marko Lukunić/Arhiva VL
Autori: Ivanka Toma, Renata Rašović
14.12.2013.
u 11:19

Krešić je navodno kupio stan po povlaštenim uvjetima i dobivao invalidski dodatak.

Umirovljeni general Marinko Krešić i djelatnik Ministarstva branitelja Tomo Bogović pod sumnjom su Državnog odvjetništva zbog lažnih invalidnina. Kako doznaje Večernji list, protiv obojice su pokrenuti kazneni postupci, a prema neslužbenim informacijama radi se o invalidninama koje su njih dvojica bez osnove priskrbila za sebe osobno. Kako nam je prenijela osoba koja je bliska istrazi, kod generala Krešića radi se o invalidnini i svim privilegijima koji iz nje proizlaze, od kupnje stana po povlaštenim uvjetima, invalidskog dodatka pa do beneficija pri plaćanju poreza.

U slučaju Tome Bogovića navodno je riječ o tome da je Krešić njemu pomogao u stjecanju lažnog invaliditeta, i to tako što mu je potpisao okolnosti stradavanja u Oluji 1995. godine, u vrijeme kada je Bogović sjedio u Zagrebu u sigurnosti ureda u Ministarstvu obrane.

Pomoćnik Kosor i Iviću

Bogović je bio pročelnik vojnog kabineta te pomoćnik ministara branitelja, i to isprva Jadranke Kosor, a potom Tomislava Ivića. Kada su se spajale uprave, bio je smijenjen i postavljen u Sektor pravnih poslova, a danas obnaša funkciju voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s generalom Krešićem, no nije se javljao na mobitel.

Njemu bliske osobe potvrdile su nam da su se čule s njim u poslijepodnevnim satima, da se nalazi u svom domu te da nema nikakvih informacija o mogućem uhićenju ili privođenju na obavijesni razgovor.

Ministar branitelja Predrag Matić, s kojim smo jučer kontaktirali, nije imao komentara jer se, kako je kazao, nalazi na službenom putu u Voćinu pa do njega u tom trenutku još nisu stigle informacije o ovom slučaju.

U Ministarstvu branitelja neslužbeno doznajemo da je njihov zaposlenik Tomo Bogović na bolovanju već dulje, od prvih dana ljeta.

Kako kaže naš izvor, u vrijeme dolaska Bojana Glavaševića na mjesto pomoćnika ministra Bogović je na vlastiti zahtjev “spušten” na niže rangiranu funkciju.

– Najavio je da će uskoro u mirovinu te otvorio bolovanje i otad ne znamo ništa o njemu – kažu u Ministarstvu.

Umirovljeni general Marinko Krešić u javnosti je posljednji put istupio prije samo nekoliko dana, 10. prosinca, kada je na Markovu trgu sudjelovao u Hvidrinu prosvjedu protiv desetpostotnog smanjenja braniteljskih mirovina.

– Vlasti su vječito problem branitelji koji su časno branili svoju domovinu. Vlast ne vlada Hrvatskom dobro, ne da dostojanstvo hrvatskom čovjeku i branitelju. Spriječimo sramotu koja je pred nama. Prestanite ponižavati branitelje i neka prestanu biti na tapeti onih koji nisu voljeli hrvatsku državu – kazao je general Krešić i zaradio gromoglasan pljesak.

Inače, njegovo se ime posljednjih mjeseci često spominje u kontekstu mirovina HVO-a. S Ljubom Ćesićem Rojsom umirovljeni general Krešić od stradalih pripadnika HVO-a, njih 10.009, “formirao” je fantomsku Specijalnu postrojbu MORH-a 1998. godine. Kako nisu mogli stradati u BiH, gdje su doista i stradali kao pripadnici HVO-a ili pak Specijalne policije Herceg-Bosne, Rojs im je svakom posebno pisao potvrde o načinu stradavanja.

Vodio generalski zbor

Umirovljeni general Marinko Krešić osam je godina predvodio Hrvatski generalski zbor i upravo pod njegovim predsjedanjem u ožujku ove godine iz zagrebačkog hotela “I” upućen je apel vlastima u kojem je javnost prepoznala i elemente prijetnje državnim udarom.

– Malo po malo, udar po udar, ipak padne stijena. Tako i mi mislimo djelovati. Ako se u bilo kojoj državi svijeta okupi 50-ak generala, onda je poruka da u toj državi nešto nije u redu – glasila je poruka odaslana sa skupa generala, na kojem je Krešić najavio izbornu skupštinu HGZ-a u Vukovaru. Pritom je naglasio da će se Generalski zbor ustrojiti hijerarhijski, po principu oružanih snaga, što je u dijelu javnosti dočekano sa snažnom konsternacijom. Ondje ga je, međutim, na čelnom mjestu HGZ-a naslijedio puno umjereniji Pavao Miljavac koji je u prvim izjavama kazao da bi ulazak politike u Zbor bilo poguban za tu udrugu.

Komentara 89

YO
yocko
14:14 14.12.2013.

Kad če se rešiti slučaj za ove u Križevcima, kojima je Krešič podpisivao da su branitelji a sve je išlo preko Belje Zvonka,o tome se je več naveliko pisalo ali se je zašutjelo, zašto?

Avatar komentatorx
komentatorx
12:48 14.12.2013.

Krešić i Bogović kao i Ćuk i slični im spadaju u grupu generala koji bojišta nisu vidjeli ali su bili uz vatru pa su se i ogrijali. Sva trojica su lažni invalidi i time direktno uzeli iz moga džepa. Milele Ćuk bi također trebao biti ispitan od kuda mu invalidnost.

MC
mcmarko
11:44 14.12.2013.

nečastan otpust. vrati beneficije i mirovine i dodatke i sve što se može. oduzeti sve što ima. ovog bolesnog isto tako pa neka pokažu kako se voli domovina pripremom zemljišta na Jadranu za sadnju maslina, smokvi, rogača, mandarina, pošumljavanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije