Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro moguće tužbe

Hrvatska pripadnicima HVO-a mora platiti milijunske odštete?

'09.06.2011., Zagreb - Ljubo Cesic Rojs ispred zgrade Opcinskog gradjanskog suda u Zagrebu. Ljubo Cesic Rojs tuzi drzavu  zato sto nije rijesila status 2312 pripadnika 66. pukovnije. Photo: Davor Pukl
'Davor Puklavec/PIXSELL'
06.10.2012.
u 23:47

Između 1997. i 2001. godine doneseno je više od deset tisuća rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznaje pravo na osobnu invalidninu

Hrvatska bi pripadnicima HVO-a mogla biti dužna isplatiti milijunske odštete, piše Novi list. Naime, u razdoblju od 1997. i 2001. godine doneseno je više od deset tisuća rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznaje pravo na osobnu invalidninu na osnovu ranjavanja na južnom bojištu. Na osnovu toga dio njih je ostvario pravo na braniteljsku mirovinu, ali sama rješenja u kojima im se priznaje invaliditet nikada im nisu uručena nego su čuvana u Ministarstvu obrane.

– Bila je to politička odluka predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, da se ti ljudi koji su pripadnici HVO-a, a ratovali su zajedno s Hrvatskom vojskom zbrinu - tvrde Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs.

No, dio je rješenja 2002. godine pod nerazjašnjenim okolnostima nestao iz MORH-a, a sumnja se da ih je otuđio bivši djelatnik. Zbog toga se protiv države podižu prve tužbe u kojima se traži isplata i svih ostalih prava. Te presude i isplate za Novi list su potvrdili i u Ministarstvu branitelja, a bivši ministar branitelja Tomislav Ivić rekao je da "može potvrditi da je takvih slučajeva bilo i u njegovo vrijeme, iako su bili rijetki".

Ključne riječi

Komentara 121

OB
-obrisani-
06:51 07.10.2012.

. ..Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je kaznu od šest godina zatvora bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Veliboru Bogdanoviću koji je proglašen krivim zbog ratnih zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara, ...

OM
omer
06:27 07.10.2012.

Po običaju država će izgubiti spor i morat će platitiodštetu invalidima, samo sada se taj broj invalida udeseterostručio i odštete će biti paprene, a mi Hrvatska sirotinjo čemo to platiti. -A kad če Rojs i njegova svita platiti Hrvatskoj drćavi odštetu što su oteli svu vojnu građevinsku mehanizaciju i rasprodali u bosni?-- Zar je to zastarilo, a ovo ostalo nije?

Avatar billybull
billybull
06:24 07.10.2012.

ma hvala ti jos jednom, tudmane...tko zna koliko jos ce nas stari zidov kostati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije