Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipovljanski susreti

Manjine još jednom dokazale ljepotu kulture i suživota

Predsjednik Ivo Josipović uveličao otvorenje Lipovljanskih susreta
26.08.2013.
u 10:31

Ulaskom u EU postali smo dio europske obitelji koja daje mogućnost povezivanja, kaže načelnik Ribar

Lipovljanske susrete, manifestaciju kulture i običaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ovoga je vikenda otvorio predsjednik Ivo Josipović.

 – Ponosan sam na ovo što Hrvatska ima. Tradicija naših nacionalnih manjina je integralni dio ukupne hrvatske baštine  – kazao je predsjednik. Tijekom trodnevnog programa održani su bogati folklorni, kulturni i sportski sadržaji uz prezentaciju udruga i obrta nacionalnih manjina.

 Ljubav, vjera i nada

 – Uz većinski hrvatski narod, u Lipovljanima ponosno u suživotu živi 13 manjina, uz bogatstvo običaja, raznolikosti tradicije, narodnih nošnji, plesova, govora i pisma. Ulaskom u EU, postali smo dio velike europske obitelji koja Lipovljanima daje mogućnost povezivanja, razmjenu iskustava, znanja i običaja. Ljubav, vjera, nada i skromnost glavni su razlozi zbog kojih smo ovdje  – istaknuo je načelnik Mario Ribar.

 – Vrijednost međusobnog uvažavanja ljudi koji stoljećima zajedno žive u suživotu različitosti ima važan cilj; uspješnu i razvijenu općinu  – rekla županica Marina Lovrić Merzel.

 Slovačka etnokuća

Središnja svečanost bio je mimohod folklornih skupina kroz mjesto te nastupi folklornih društva nacionalnih manjina iz Lipovljana, Zagreba, Osijeka, Jelisavaca, Slavonskog Broda, Petrovaca i Darde. Otvorena je izložba slika “Lipovljanska folklorna baština”, održan okrugli stol s temom nacionalnih manjina u uvjetima nakon ulaska u EU te svečano otvorena i Slovačka etnokuća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije