Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon izbora

Manjinci još nisu donijeli odluku, ali bliži su SDP-u

14.10.2011. Zagreb -  Hrvatski Sabor, 24. sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se nisu pojavili oporbeni zastupnici te su njihova mjesta u saborskim klupama ostala prazna.Milorad Pupovac
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
09.11.2015.
u 19:35

Šest manjinaca, koji su bili zastupnici i u posljednjem mandatu Sabora, dogovorilo se da nastupaju zajedno u pregovorima

Dok šefovi SDP-a i HDZ-a smišljaju strategiju kako na svoju stranu dobiti 19 mandata Mosta, dobru startnu poziciju osigurat će im 8 manjinaca.

Iako većina manjinaca koji su osvojili mandate još uvijek, kako kažu, razmišlja, već je sada jasno da SDP ima veći potencijal dobiti svih osam mandata za sebe. Od njih osam šest ih je već u proteklom mandatu bilo u Saboru i podržavalo SDP-ovu većinu, a za dvoje je ovo prvi mandat – za SDSS-ovca Mirka Raškovića te zastupnicu albanske manjine Erminu Lekaj Prljaskaj. Manjinci iz posljednjeg saziva Sabora dogovorili su se da u pregovorima nastupe kao grupa, što također daje prednost SDP-u.

Naime, u SDSS-u, koji ima tri mandata, potvrdili su nam da ih je zasad zvao jedino SDP, ali da ništa nije formalno dogovoreno. S obzirom na to da su na ovim izborima kandidirali i svog zastupnika na SDP-ovoj listi, jasno je da im je ta stranka bliža od HDZ-a koji je vodio i žestoku kampanju protiv ćirilice. Dva su manjinca HNS-ova, zastupnik češko-slovačke manjine Vladimir Bilek član je HNS-a, a zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi bio je član Kluba HNS-a. Preostaju još tri mandata – zastupnik talijanske manjine Furio Radin, zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas te zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Oni se danas nisu htjeli izjašnjavati, no Radin je blizak IDS-u koji je potvrdio da je spreman stati uz SDP. Juhas je u Gradsko vijeće Belog Manastira ušao na listi SDP-a, a za Lekaj Prljaskaj u Selcu iz kojeg dolazi kažu da je dosta surađivala s HNS-om.

– Sa mnom se nitko ništa nije dogovarao – rekao nam je danas Furio Radin. Juhas pak kaže da čeka ostale manjince da vidi što će se dogovoriti. – Ne znam ni sama, nisam još razgovarala ni s kim – kazala nam je Lekaj Prljaskaj

>> Predsjednica ne može pomoći Karamarku da formira Vladu 

>> Božo Petrov: Službeni razgovori počinju ovaj tjedan. Nadam se i sa SDP-om i HDZ-om

Komentara 29

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:25 09.11.2015.

Hrvatska ima manjinu koja da u slučaju počne rat, prešle bi istu noć na srpsku stranu i ratovale opet protiv nas

KA
kajinx
19:49 09.11.2015.

... ali bliži su SDP-u! Ma nemoj, tko bi to mogao pretpostaviti.

DU
Deleted user
20:32 09.11.2015.

Četnici komunisti...uvijek zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije