Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2015. u 18:30

Kome god predsjednica države dala mandat za sastavljanje Vlade, odluka je u rukama Mosta

Reforme, budućnost i život pobjednici su ovih izbora, a ne prošlost, ekstremi, ideologije i svjetonazor. Nema povratka na staro, odlučili su birači! Okrenuli su leđa odbačenim političkim velikanima i politikama koje su ih već jednom razočarale. HDZ nije osvojio koliko je mogao i koliko se očekivalo zbog bljedunjave i neuvjerljive kampanje, ali možda još više baš zbog oslanjanja na “stari” kadar i ocvale ideološke teme. No pasaran, poručili su i staroj vladi sa starim obećanjima. Vrsni sprinteri među trkačima na duge staze u stanju su u zadnjem krugu, tih nekoliko stotina metara čuda napraviti, osobito u laganim utrkama kao što je ova bila, ali Zoran Milanović unatoč dobrom finišu po uputama vrhunskog stručnjaka, ipak nije uspio napraviti preokret, već častan, jedva podnošljiv poraz, osobito imajući u vidu koliko je proračunskog, ali i stranačkog novca u to uloženo.

Koliko god je Tomislav Karamarko očito loše trčao s obzirom na prednost koju je imao. No, činjenica je da je u personaliziranoj kampanji u kojoj su “glasovi za HDZ, bili glasovi za Tomislava Karamarka”, Zoran Milanović pretrpio je još jedan izborni poraz i to on tako “superioran” od “takvog” protivnika. Kad bi bilo točno sve ono što su on i njegovi stranački kolege i koalicijski partneri govorili o Karamarku i HDZ-u, riječ je o teškom porazu Milanovića i SDP-a s obzirom na to da je narodu očito ipak bilo draže izabrati “rezove”, “mrak”, “korupciju”, “crnu dušu” i “kukavice”. Brojčano, Milanović je ostvario najlošiji rezultat od kada je na čelu SDP-a – barem dvadesetak mandata manje nego 2011., te je od 2007. zapravo izgubio sve “svoje” izborne bitke osim one 2011. koju nije mogao izgubiti.

Izborna taktika “Vlada, Koalicija i SDP, to sam ja!”, sada se Milanoviću može obiti o glavu. No, do formiranja Vlade naravno da se ne može očekivati da podnošenjem ostavke pokaže svoju političku veličinu. Baš stoga što spašava izgubljeno, Milanović Mostu može ponuditi više od Domoljubne koalicije. Milanović je već sinoć to ponudio u svom govoru nudeći u ime Hrvatske raste suradnju “ne kao vođe, nego kao partneri”, za razliku od Domoljubne koalicije koja je već sinoć Karamarka predstavila kao novog predsjednika Vlade. Sve je još otvoreno pa i mogućnost da HDZ kao relativni pobjednik bude najveći gubitnik ovih izbora. Kome god predsjednica države dala mandat za sastavljanje Vlade, rezultati su takvi da, s obzirom na čvrsti stav Mosta, ne samo da ne može odrediti pobjednika već nikome ne može ni pomoći niti odmoći. Odluka je u rukama Mosta kako god predsjednica odlučila.

Što se tiče ostavki zbog rezultata izbora, uz već najavljenu ostavku Mirele Holy, koja je zaslužena ne samo zbog rezultata već i kao čelnica s najvećim političkim gafom u tijeku izborne kampanje vezano za postizbornu suradnju sa SDP-om, već danas bi ostavku trebalo očekivati od šefice Informativnog medijskog servisa Lamije Alečković i ravnatelja HRT-ova programa Saše Runjića zbog otkazivanja sučeljavanja. Ničim se ne može opravdati što su na sučeljavanje pozvali samo pet koalicija i stranaka – Hrvatska raste, Domoljubna koalicija, Most, HDSSB i IDS. Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva to je uoči dana izborne šutnje ocijenilo ne samo normativno i etički neprihvatljivim već je utvrdilo i da to “oštećuje demokratski izborni postupak”.  

>>Milanović: Pozivamo MOST da nam se pridruži. Ne kao vođama, nego kao partnerima

>>Karamarko: Pobijedili smo na parlamentarnim izborima. Otvoreni smo za suradnju bez obzira na stranačke razlike

Komentara 126

Avatar Zoran_Karakremenko
Zoran_Karakremenko
19:12 09.11.2015.

E da mi je vidjeti kako će Karamarko ljubti guzove Drage Prgometa . ;D

DU
Deleted user
19:18 09.11.2015.

Ovi svi vaši komentari su suvišni, nemaju smisla,predsjednica to nebi nikada učinila ako nije po zakonu,drugo,Božo Petrov je puno pametniji i jači od vas i vašega nagađanja,on će proučiti planove SDP i HDZ i uzeti najbolji za građane Hrvatske.

Avatar __________
__________
20:33 09.11.2015.

pomogla je koliko je mogla ... glasovala je za hdz i to je to ... ciao (de)bella ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije