Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik Mosta

Božo Petrov: Jeftinije je napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu vladu četiri godine

Božo Petrov
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/8
09.11.2015.
u 22:00

– Ono što tražimo su reforme, a mi to možemo osiguravati kontroliranjem većine u saboru – objasnio je Petrov

Vođa koalicije nezavisnih lista Most Božo Petrov kazao je u emisiji RTL Danas da je imao neformalnih kontakata iz dva velika bloka, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, koje se bore za 19 zastupnika Mosta.

– Volio bih razdijeliti neformalne kontakte, izraze želja od nekih službenih razgovora. Službeni razgovori počinju kada se sjedne za stol i kada se definiraju uvjeti pa tek nakon toga slijedi razgovor. Sve ostalo želim zanemariti jer to ne znači ništa – kazao je Petrov i dodao da službeni razgovori počinju ovaj tjedan. – Očekujem ih i sa SDP-om i s HDZ-om, a mi ćemo pravovremeno izvijestiti javnost o trenutku kada se to bude događalo. Mogu potvrditi da sam se čuo za različitim ljudima, no to su bili samo izrazi želje da se započne s razgovorima i to smo cijelo vrijeme tražili – kazao je Petrov.

– Most neće ni s kim koalirati, naša riječ je za nas svetinja. Ono što smo obećali ljudima jest da nema koalicija, ono što tražimo su reforme, a mi to možemo osiguravati kontroliranjem većine u Saboru. U slučaju da bilo koja od tih strana na kraju pristane na naše uvjete i ne ispuni ih, ići će izglasavanje nepovjerenja vladi jer je na kraju jeftinije napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu vladu četiri godine – rekao je Petrov. 

Kazao je da Mostu uvjet za postizanje dogovora oko stvaranja saborske većine nisu pozicije, već reforme koje su na današnjoj sjednici Nacionalnog odbora definirali po listi prioriteta. – Naši su uvjeti reforme i mi smo danas na našoj sjednici po listi prioriteta upravo taj dio definirali, što će se dati bilo kojoj od strana, HDZ-u, SDP-u, i što točno mi tražimo – kazao je Petrov.

'Očekujem da će pregovori završiti u idućih 15 dana'

– Nadam se da će službeni razgovori početi ovog tjedna. Neće biti do nas koliko će oni trajati, vjerujem da bi mogli okončati u idućih 15 dana – kazao je gostujući u izbornoj emisiji na televiziji N1 .

Petrov je ponovio kako im uvjet neće biti pozicije u Vladi već reforme koje će ona provoditi, no nije isključio da neće od vodećih stranaka tražiti premijerski mandat.

– Mi taj dio nismo isključili iz razgovora jer mi možemo preuzeti odgovornost. Nas interesiraju samo promjene u RH. Što će se na kraju dogoditi to ćemo prepustiti daljnjim razgovorima – rekao je Petrov.

"Otkaza bi moglo biti za političke uhljebe"

Gostujući u Dnevniku Nove TV, Petrov je kazao da je prva reforma na kojoj će inzistirati biti reforma u javnoj upravi. Kazao je da se prvo mora definirati kriterije po kojima se zapošljava profesionalni menadžment. 

– To je nešto što je saborska zastupnica gospođa Dalić predložila pa su je i HDZ i SDP prije pola godine odbili. To je naprimjer jedna od prvih mjera koja se može napraviti odmah –  kazao je Petrov i dodao da to ne znači definiranje manjih plaća, već njihovo određivanje prema učinkovitosti. Rekao je da se dio ljudi u javnom sektoru može prekvalificirati. – Država danas ima toliko zaposlenih u javnom sektoru da joj ne treba outsourcing, nego možda osim prekvalifikacije vjerojatno će biti otkazi, ali za one političke uhljebe, kako mi kažemo, političke funkcije – zaključio je tu temu Petrov. 

Priznao je da se čuo sa Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom, ali naglasio da je to bilo "neformalno" te da će bitni biti službeni susreti. 

– Vjerujem da bi u roku 15 dana sve moglo biti dogovoreno – kazao je vođa Mosta o pregovorima s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste. 

>>Most nije odlučio kome će dati podršku. Za HDZ i SDP pripremili popis reformi

>>Ovo su zastupnici Mosta koji ulaze u Sabor

>>Što će učiniti Milanović ako Božo Petrov poželi biti predsjednik Vlade?

Komentara 205

DU
Deleted user
19:35 09.11.2015.

Kako to da SDP sada zastupa rezove i reforme ?

AR
aristip
19:55 09.11.2015.

Reforme su moguće samo ako dođe do promjene onih na vlasti !! Nerealno je očekivati reforme od onih koji su zadnje 4 godine stranački uhljebljavali.

DU
Deleted user
19:31 09.11.2015.

Mislim da ste Hrvatskoj vi jedina nada da unesete malo razuma. Podržavam BRUTALNE REZOVE i nemojte ustupiti niti milimetra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije