Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA SUČELJAVANJA

Mamić: Milanović je izgubio kompas, Skoko: Kolinda razbila mit da joj sučeljavanja ne leže

Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
30.12.2019.
u 22:31

Ništa zapravo nismo čuli što će se, ako budu izabrani, novo donijeti građanima RH. Samo prošlost. Nema niti vizije niti prijedloga za budućnost - zaključuje Mamić.

Ostalo je šest dana do drugoga kruga predsjedničkih izbora, a Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović prvi su se put izravno sučelili na RTL televiziji. Argumente i replike dvoje protukandidata analizirali su Večernjakovi komentatori Božo Skoko, Ankica Mamić i Krešimir Macan.

- Milanović je u početku bio nešto bolji u porukama, ali i on i Kolinda Grabar-Kitarović šalju premalo poruka biračima. Međusobne prepirke oko tema koje oni dobro poznaju nisu toliko zanimljive i jasne biračima. Odgovori oko smjene Dragana Lozančića su dobar primjer, u kojem su dobro raspravljali, ali pitanje što je ostalo biračima - kazao je Macan i dodao kako je 'Milanović jači u stavovima, ali i Grabar-Kitarović pazi da se ne zamjeri svojem biračkom tijelu, kao primjerice po pitanju pomilovanja Sanader/Merčep'.

Da je Milanović krenuo sigurnije slaže se i Božo Skoko, ali tvrdi da je već nakon 15 minuta 'počeo gubiti živce i pokazivati nervozu što nije televizično'.

- Kolinda se neverbalno bolje drži, iako je na početku pokazivala blagu tremu. Bespotrebno je komentirala učinke Sanaderove Vlade, što je Milanović vješto iskoristio u kontekstu današnje presude. Dio rasprave u kojoj su se Milanović i aktualna predsjednica zapleli u pojašnjenju kretanja udjela općeg duga države u BDP-u nije nimalo televizičan. Birač koji nije ekonomske struke nije puno dobio od toga, kao ni od Milanovićeve kratke lekcije o vrstama riječi u hrvatskom jeziku - komentira Skoko kojem je do kraja emisije bolji dojam ostavila aktualna predsjednica.

Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
1/30

- Kod televizije je iznimno važan vizualni dojam, a tu je Grabar- Kitarović daleko bolja. Staložena je i suzdržanija, odgovara s osmijehom na licu, dok je Milanović nervozan, razmahan, izlazi rukama iz okvira ekrana i nadvija se nad predsjednicu. Mršti se i koluta očima pa ostavlja nepotreban dojam agresivnosti, iako je u pojedinim odgovorima bolji. Kolinda Grabar Kitarović je definitivno razbila mit da joj sučeljavanja "ne leže" - zaključuje Skoko i cjelokupni nastup opisuje riječju suveren

Nervozno ponašanje Zorana Milanovića uočio je i Macan.

- Bio je dosta agresivan u sredini emisije, stalno je prekidao i upadao u riječ, ona se samo smješkala. Kopao je po papirima kao da stalno nešto traži - kazao je Macan, iako mu se rasprava oko franka svidjela.

- Bio je dobar oko pitanja promocije franka i blokiranih, a dobro je odgovorio i na napad Grabar-Kitarović. Govorio je iz iskustva i tu je strastveniji i sa stavom, ali i ona mu je korektno parirala. Ona se općenito dobro pripremila, ali ne improvizira oko ovih pitanja kada ga ima na penalu - tvrdi Macan.

 

Ankica Mamić ne daje prednost niti jednom od kandidata. Milanović je u početku bio 'asertivan, ali ne agresivan', međutim do kraja emisije 'malo je izgubio kompas'.

- Ova forma ne odgovara njegovom karakteru. Iznerviran je i to nikako neće pomoći privlačenju novih birača. Milanović kritizira baš ono što je predsjednica dobro odradila. I to radi loše i nervozno - komentirala je Mamić dodavši da je u cijeloj raspravi 'premalo poruka za same birače, posebno one kojima nisu prvi izbor'.

- Ništa zapravo nismo čuli što će se, ako budu izabrani, novo donijeti građanima RH. Samo prošlost. Nema niti vizije niti prijedloga za budućnost. Niti u jednom području u kojem imaju ovlasti! Čini mi se da zapravo vode neki osobni rat bez da misle na to što birači žele od njih čuti - zaključuje Mamić.

>> Pogledajte video: Davor Ivo Stier: 'Svijet se ne vrti oko mene, ali ni oko Andreja Plenkovića. Ovo su izbori za šefa države'

 

Komentara 223

DU
Deleted user
22:43 30.12.2019.

Nulanović se nadrogirao!

DU
Deleted user
22:45 30.12.2019.

Čestitke Kolindina na novom mandatu.Zole me vratio u ono mračno doba,Užas.Šmrkavac jedan.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
22:48 30.12.2019.

Milanović je hodajuća blamaža. Pa lik je na kokainu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije