Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAPAJ UNICEF-a IZ SIRIJE

Malu Ayu iz rodne je kuće otjerao rat, a sad je ostala i bez one u izbjeglištvu

storyeditor/2023-02-16/_c__UNICEFUN0782750.JPG
Foto: UNICEF
1/7
21.02.2023.
u 22:15

U potresom pogođenim dijelovima te ratom pogođene zemlje glad i zaraza smrtonosna su prijetnja za više od 2,5 milijuna djece i 148.000 trudnica, od kojih njih 37.000 treba roditi u iduća tri mjeseca

Šestogodišnja Aya sjedi na madracu na podu sportskog centra u sirijskom lučkom gradu Latakiji. Sramežljivo se smješka. Prema fotografiji nitko ne bi ni naslutio kakvu je sudbinu ta djevojčica proživjela u svom kratkom životu. Snimljena je nekoliko dana nakon razornog potresa koji je 6. veljače, nekoliko sati poslije ponoći, pogodio pogranično područje Sirije i Turske, odnijevši više od 40.000 života, a ta će brojka, nažalost, zasigurno rasti. Aya i njezina obitelj, kao i stotine drugih, potražili su utočište u sportskom centru, gdje su zaštićeni od temperatura koje se spuštaju ispod ništice. Ayino djetinjstvo, kao i život većine sirijske djece mlađe od 12 godina, obilježili su rat, stradanja i raseljenost. Nakon što je prije nekoliko godina morala zbog ratnih sukoba pobjeći iz Alepa, Ayina obitelj sada je ponovno ostala bez svega. Obiteljsku kuću u kojoj su počeli graditi novi život potres je teško oštetio. Sjećanje na buku i urušavanje koje je prije gotovo dva tjedna probudilo Ayu itekako je svježe i živo u očima i kretnjama te malene Sirijke.

– Bila sam prestravljena, nisam se mogla pomaknuti iz kreveta. Sjećam se da je mama pozvala tatu da nas podigne i brzo izađe iz kuće. Još mi je pred očima kako su se vrata i prozori snažno tresli tijekom potresa – ispričala je djevojčica. Neizvjesnoj budućnosti prkosi osmijehom, uvjerena da će sve biti u redu dok god je obitelj na okupu.

– Moj jedini strah bio je da se nešto loše dogodilo mojoj obitelji. Dok su tata i mama uz mene, ničega se ne bojim – poručuje Aya.

No, razloga za strepnju itekako ima, poručuju iz Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, prenoseći nam Ayinu i brojne druge priče djece, njihovih obitelji, ali i svojih kolega iz UNICEF-a u Siriji i Turskoj.

VIDEO Dron snimio katastrofalne posljedice potresa u Siriji

– Djeca u Siriji suočavaju se s jednom od najsloženijih humanitarnih kriza u svijetu, kojoj se kraj ne nazire. Iako je teško procijeniti konačan broj djece pogođene potresom koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila najgorom prirodnom katastrofom na tom području u posljednjih stotinu godina, znamo da je taj broj u Siriji veći od 2,5 milijuna. U 10 turskih provincija pogođenih potresima živi više od 4,6 milijuna djece, dok se procjenjuje da je među njima najmanje 811.000 sirijske djece koja odrastaju u dugogodišnjem izbjeglištvu. Suočeni s hladnoćom, snijegom i nestašicom osnovnih potrepština – pitke vode, hrane, lijekova, tople odjeće – ta djeca i njihove obitelji hitno trebaju humanitarnu pomoć kako bi preživjeli – upozoravaju iz Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, koji je već drugi dan nakon potresa pokrenuo humanitarni apel prikupljanja donacija koje mogu spasiti život milijuna djece, čiji životi i dobrobit ovise o što bržoj isporuci humanitarne pomoći. Razmjeri katastrofe su golemi.

Dok se u Tursku, naime, slijevaju pomoć i volonteri iz cijeloga svijeta, ratno stanje u Siriji otežava pristup stradalima u potresu. Smrtonosan sukob u Siriji traje od proljeća 2011. godine, a izbio je iz masovnih prosvjeda protiv vlade predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u građanski rat u koji su se uključile i regionalne i velike sile. Prema UN-ovim podacima, u ratu je poginulo više od 350.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli. Najžešće borbe vodile su se u Alepu. Napaćenoj zemlji potres je zadao golem udarac.

Timovi UNICEF-a u Siriji su na terenu kako bi u novonastalim okolnostima – koje su potrebu za hitnim humanitarnim djelovanjem podigle na najvišu moguću razinu – osigurali distribuciju pomoći koja spašava živote višestruko raseljenim djevojčicama i dječacima te njihovim obiteljima.

VIDEO Preživio 11 dana u ruševinama, a svoju novorođenu kćer prvi put poljubio u bolničkom krevetu

I prije potresa stanje je u Siriji, ističu, bilo izuzetno teško, gotovo nepodnošljivo.

– Pogoršanje ekonomske krize, kontinuirana lokalizirana neprijateljstva nakon više od desetljeća neprestanih sukoba, masovna raseljavanja, razorena javna infrastruktura te nestašica hrane i medicinske pomoći doveli su do toga da je dvije trećine stanovništva trebalo pomoć i prije nove humanitarne katastrofe čije se posljedice dodatno otkrivaju svakim novim danom nakon potresa. U nedostatku pitke vode, stanovništvo Sirije primorano je često koristiti nepouzdane izvore vode, što je u situaciji koju je potres znatno pogoršao još veća opasnost zbog širenja bolesti koje su dodatna smrtonosna prijetnja. Epidemija kolere proglašena 10. rujna 2022. brzo se proširila Sirijom i najviše ugrozila djecu. U Siriji UNICEF za djecu i obitelji pogođene potresima osigurava pristup sigurnoj pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima i higijenskim potrepštinama, što je ključno za prevenciju bolesti u prvim danima krize. Samo u Alepu UNICEF osigurava 300.000 litara pitke vode na dan kriznim transportom vode kamionima za oko 20.000 ljudi u kolektivnim skloništima i pogođenim naseljima u kojima je crpljenje vode zaustavljeno kao mjera opreza zbog straha od potencijalno oštećenih vodovodnih i kanalizacijskih mreža koje bi mogle onečistiti pitku vodu. S obzirom na rizik od izbijanja bolesti koje se prenose vodom, uključujući koleru, UNICEF nastavlja opskrbljivati natrijevim hipokloritom sva pogođena područja pokrivajući, prema procjeni, 70 do 75 posto stanovništva – prikazuju nam.

Unatoč danonoćnim naporima UNICEF-a i partnerskih organizacija, potrebe pogođenog stanovništva i dalje su goleme, a izazovi brojni i složeni. Mnogi humanitarni djelatnici, kao i članovi UNICEF-ovih partnerskih organizacija, u potresu su poginuli, teško ozlijeđeni, raseljeni, dok su uredi i oprema uništeni, oštećeni ili izvan upotrebe. Glasnogovornik UNICEF-a James Elder nazvao je ovo stanje očajnom "višestrukom traumom nad traumama", rekavši i kako su dodatno mobilizirali timove koji rade s djecom bez pratnje i djecom koja su usred sveopćega kaosa razdvojena od obitelji, pružajući im psihosocijalnu pomoć i ulažući goleme napore kako bi se mališani što prije ponovno spojili s preživjelim članovima obitelji.

Foto: UNICEF

Hiba je voditeljica mobilnoga zdravstvenog tima čije djelovanje u Siriji omogućuje UNICEF. Nekoliko sati nakon potresa ostavila je svoja dva dječaka, Jada (6) i Spinta (8), kod kuće sa suprugom kako bi okupila tim koji je odmah počeo pružati podršku najugroženijoj djeci pogođenoj potresom u sjevernoj Siriji.

– Taj osjećaj nemoći da nikada ne možete učiniti dovoljno koliko god se trudili najteže je podnijeti – govori Hiba, dok istovremeno pregledava djecu mlađu od pet godina u razrušenoj četvrti Alsalheen u gradu Alepu kako bi identificirala one u riziku od pothranjenosti ili podložniju obolijevanju te im sa svojim timom pružila prvu pomoć.

– Odgovorna sam za sigurnost vlastitih mališana. Osjećam da sam jednako odgovorna pomoći drugoj djeci u potrebi. Kako bih bila prava podrška članovima svoga tima, moram moći upravljati svojim emocijama i ostati hladne glave unatoč svemu. To nije lako! Izgubili smo u potresu kolegicu, članicu tima. Neka joj duša počiva u miru. A nekoliko članova tima ostalo je bez svojih domova – navodi Hiba.

Posljednjih nekoliko dana, kaže, ide spavati s mišlju da nikada više neće moći biti sigurna u to što će donijeti sutra.

– Neizvjesnost je posvuda, ali nastavljamo podržavati ljude koji nas trebaju – objasnila je Hiba što je pokreće u ovim teškim vremenima.

Poput Hibina, i drugi timovi UNICEF-a u Siriji na terenu su i nesebično pružaju pomoć, spašavajući živote ugroženoj djeci i obiteljima, prilagođavajući se svaki dan novonastalim okolnostima i potrebama koje iz dana u dan rastu. U sjevernoj Siriji UNICEF-ove mobilne klinike pružaju djeci hitne zdravstvene preglede, besplatne recepte te ih upućuju prema potrebi u druge specijalizirane medicinske službe. U čekaonici jedne od improviziranih mobilnih klinika koje djeluju u sklopu širega humanitarnog odgovora UNICEF-a sjedi Hanan, a uz nju su njezina djeca Molham (7) i Nour (13), dok malenu Halu (4) drži u krilu.

– Gornji se kat doslovno urušio zbog potresa, samo smo izjurili iz svoga stana. Zbog rata sam se u posljednjih nekoliko godina morala seliti unutar zemlje već nekoliko puta. Sada ponovno moramo tražiti krov nad glavom – na rubu snaga govori Hanan, prenosi UNICEF.

– Stvarno sam umorna, ali i zahvalna što je moja obitelj na sigurnom – dodaje.

UNICEF-ov je neposredan prioritet, ističu, osigurati da pogođena djeca i obitelji dobiju podršku koja im je očajnički potrebna. U Damasku je velika nestašica medicinskih potrepština i opreme potrebne za liječenje stradalih te nastoje nadomjestiti nedostatak potrebnih zaliha, uključujući medicinske, putem najbližih skladišta u Libanonu i Jordanu.

– Do sada su poslane hitne potrepštine za opremu operacijskih dvorana, zajedno s prehrambenim proizvodima poput visokoenergetskih keksa. Naknadna podrhtavanja tla, šteta nastala na ionako lošoj cestovnoj infrastrukturi te politička situacija otežavaju dostavu humanitarne pomoći, posebice u sjeverozapadnoj Siriji, koja je pod kontrolom opozicije postala jedno od najteže dostupnih mjesta u zemlji. Naime, raseljenom stanovništvu u Siriji potrebno je, prije svega, osigurati hranu. Zadovoljenje prehrambenih potreba male djece, posebice one mlađe od 2 godine i trudnica, ključno je kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje njihova stanja. Procjenjuje se da je u područjima Sirije koja pokriva sirijski humanitarni državni tim trenutno 148.000 žena trudno, dok se očekuje da će 37.000 žena samo na tom području roditi u iduća tri mjeseca. UNICEF koordinira odgovor vezan uz prehranu s drugim UN-ovim agencijama i partnerima, mobilizira osnovne zalihe hrane iz cijele regije te radi na zadovoljenju osnovnih zdravstvenih i prehrambenih usluga putem mobilnih timova – govore nam u UNICEF-u Hrvatska.

storyeditor/2023-02-16/_c__UNICEFUN0782750.JPG
1/13

Čini se kako je očajnički krik djece Sirije, pogođene nezapamćenim potresom koji se nadovezao na ratna razaranja i sukobe koji traju već više od desetljeća, možda i posljednja prilika da međunarodna zajednica pokaže solidarnost s milijunima tamošnje djece. Ondje svatko svagdje treba više podrške. Više pitke vode. Više topline. Više skloništa. Više lijekova. Više financijske podrške koja će omogućiti preživljavanje, poručuju iz Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, pozivajući građane da postanu dio UNICEF-ova odgovora na tu tešku humanitarnu krizu te svojom donacijom pomognu u spašavanju života i pružanju pomoći stradaloj djeci i obiteljima.

Donirati se može na UNICEF-ov broj računa: HR9223600001501092532, poziv na broj 2362-28, model 00, ili skeniranjem 2D barkoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije