Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

LGTB Udruge: "S ljudskim pravima ne smiju se raditi kompromisi"

Izjavu predstavnika Vlade da "ne namjerava izjednačiti homoseksualne zajednice s heteroseksualnima", Udruge smatraju vrlo zabrinjavajućim
15. svibnja 2013. u 16:58 0 komentara 13 prikaza
zg pride
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Udruge Kontra i Iskorak pozdravile su činjenicu da se Vlada RH u današnjoj izjavi za medije izjasnila da je neprihvatljiv i neustavan referendum na kojem bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno prava na brak.

No, izjavu predstavnika Vlade da \"ne namjerava izjednačiti homoseksualne zajednice s heteroseksualnima\", smatraju vrlo zabrinjavajućim.

- Vlada,  iako očito prepoznaje da se ovdje radi o osnovnom ljudskom pravu na zaštitu obiteljskog života, očito ne želi poduzeti konkretne korake kako bi zaustavila diskriminaciju istospolnih parova u svakodnevnom životu - poručuju iz LGTB udruga.

Iako je premijer prošle godine najavio izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, od listopada prošle godine LGBT organizacije nisu obaviještene ni o jednom sastanku radne skupine, koja je osnovana pri Ministarstvu uprave.

- Nadležnost za ove zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog  zakona što je samo po sebi negativna poruka i diskriminativno postupanje Vlade, koje je u javnosti čak opravdavano protivljenjem Crkve i \"konzervativnog dijela građana\". Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije 10 godina, međutim on ne daje istospolnim  obiteljima  praktički nikakva prava. Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno  osiguranje  po partneru/-ici  i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima - objašnjavaju iz Iskoraka i Kontre.

- Sada, 10 godina nakon donošenja Zakona o istospolnim zajednicama, Vlada daje  poruku izravne diskriminacije, odnosno da istospolne zajednice neće izjednačiti u pravima s heteroseksualnim zajednicama. Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena. Još  jednom  tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska  prava  kao  građana  i  građanki ove države.  Događaji u proteklih tjedan dana jasno su pokazali da je nužno potreban angažman državnih institucija  vezano za promicanje ravnopravnosti i edukaciju građana i građanki o ljudskim pravima - dodaju iz udruga Iskorak i Kontra.

 

>>Mladež HDZ-a: Nađite počinitelje gnjusnog čina na Cvjetnom!

 

 

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.