Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo:

'Kvalitetu sadržaja zdravstvenog odgoja potvrdila je i WHO'

željko jovanović (1)
Robert Anić/PIXSELL
23.05.2013.
u 15:25

Ministarstvo navodi da su sporni 4. modul, pripremili prema priručniku Standardi spolnoga odgoja u Europi kojeg je pripremila Svjetska zdravstvena organizacija za Europu.

- Potvrdu kvalitete sadržaja i programa Kurikuluma zdravstvenoga odgoja, koji je uveden u osnovne i srednje škole RH, posebno toliko osporavanoga 4. modula Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, dala je Svjetska zdravstvena organizacija- objavilo je danas u priopćenju na svojim internetskim stranicama Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Ministarstvo navodi da su 4. modul, inače sporni dio Kurikuluma zdravstvenog odgoja, pripremili prema priručniku 'Standardi spolnoga odgoja u Europi – Okvir za kreatore političkih odluka, obrazovne i zdravstvene institucije i stručnjake', kojeg je pripremila Svjetska zdravstvena organizacija za Europu.

Hrvatski prijevod navedenog priručnika objavljen je na stranicama ministarstva.

- Dosad je Priručnik objavljen na šest jezika. Objavom na hrvatskome jeziku hrvatska obrazovna politika želi zainteresiranoj javnosti i odgojno-obrazovnim radnicima predstaviti suvremena kretanja i koncepte u području spolnoga odgoja u cilju uvođenja holističkoga modela zdravstvenoga odgoja. Holističkim pristupom mladima će se prezentirati nepristrane, znanstveno ispravne informacije o svim aspektima spolnosti i omogućiti im da razviju vještine na temelju kojih će u skladu s tim informacijama djelovati. Provođenje spolnoga odgoja na taj način, navodi se, a što ujedno ističu predstavnici MZOS-a i AZOO-a, pridonosi razvijanju otvorenih stajališta punih poštovanja i pomaže izgradnji ravnopravnog društva.

U predgovoru Priručnika navodi se da je dokument nastao kao odgovor na potrebu za standardima spolnoga odgoja budući da većina zapadnoeuropskih zemalja već ima nacionalne smjernice ili minimalne standarde spolnoga odgoja, no na razini Europskoga odjela ili Europske unije preporučeni standardi još nisu oblikovani. Ovaj dokument zamišljen je kao prvi korak u popunjavanju te praznine budući da se Svjetska zdravstvena organizacija i njezin Europski odjel suočavaju s mnogim izazovima na polju spolnoga zdravlja, pri čemu su porast zaraze virusom HIV-a i drugim spolno prenosivim infekcijama, neželjene adolescentske trudnoće i spolno nasilje samo neki od njih. Djeca i mladi ključna su populacija za općenito poboljšanje spolnog zdravlja. Oni spolnost trebaju poznavati i iz aspekta rizika i iz aspekta obogaćenja, kako bi prema njoj razvili pozitivno i odgovorno stajalište. Na taj način moći će se ponašati odgovorno ne samo prema sebi, već i prema drugima u društvu, naglašeno je u uvodniku Priručnika - piše u priopćenju ministarstva.

>> Krizmanić: Najmanje se mislilo na djecu, svatko se svakome inatio

>> GROZD: Nije istina da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije