Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PODVOĐENJE' U OSIJEKU Prijava protiv D. P. (54), koji je nagovorio djevojke na pismo

Kreator afere o prostituciji štićenicama dao 150 kuna za lažno pismo

30.06.2009.
u 20:44

Protiv Osječanina D. P. (54), za kojega policija tvrdi da je lansirao aferu o navodnoj prostituciji u osječkom Domu za odgoj djece i mladeži, podnesena je kaznena prijava zbog lažnog prijavljivanja te širenja lažnih i uznemiravajućih glasina.

Slijedi mu pritvor
Vještačenjem njegove ubrojivosti, kako doznajemo iz neslužbenih ali pouzdanih izvora, D. P. proglašen je neubrojivim te opasnim za sebe i okolinu.

Bit će stoga, doznajemo, pritvoren i vjerojatno će se protiv njega voditi poseban postupak, kao prema neubrojivim osobama. Muškarac je, inače, pritvoren još prije dva tjedna, ali zbog kršenja zabrane približavanja bivšoj supruzi i maloljetnom djetetu.

Afera prostitucija odjeknula je u javnosti sredinom lipnja, nakon što su četiri maloljetne štićenice Doma za odgoj medijima ustvrdile da su žrtve organiziranog lanca prostitucije u kojemu su “klijenti” poznate osobe iz osječkih političkih, pravosudnih i poduzetničkih krugova. U paklu prostitucije, droge i fizičkog maltretiranja, izjavljivale su, žive već dulje vrijeme.

Dvije su štićenice napisale pisma u kojima opisuju ustrojstvo navodnoga lanca prostitucije, a bila su adresirana upravo na D. P., čije je dijete također u domu. Djevojke u pismima mole D. P. za pomoć, a njegovu suprugu prozivaju kao glavnu svodnicu, kojoj u tomu pomaže bivši policajac R. R.

Slučaj za policiju završen
Policija tvrdi da je istraga pokazala da organizirani lanac prostitucije kako ga opisuju djevojke ne postoji, nego je D. P. “uz nagovor i novčanu naknadu privolio maloljetne štićenice da po diktatu napišu pismo koje je on potom podijelio medijima”. Cilj mu je bio, objasnili su, diskreditirati osoblje doma u kojemu je i njegovo dijete, bivšu suprugu te neke javne osobe s kojima je u određenom sukobu.

Pišući pismo, jedna je djevojka “zaradila” 150 kuna, što je u istrazi i priznala. Policija je pak priznala kako su maloljetnice iz Doma za odgoj bile “u kontaktima s pojedinim osobama, ali to nije kazneno djelo”.

Podnošenjem kaznene prijave protiv D. P. kriminalistička je obrada u ovome slučaju, kažu u PU osječko-baranjskoj, završila.

Maloljetnim štićenicama Doma za odgoj djece i mladeži koje su istupile u javnosti pružena je pomoć, psihoterapija i savjeti stručnjaka iz doma, ali i izvan njega. U ovoj ustanovi razmišljaju o tomu da kriznu intervenciju zatraže i za svoje djelatnike jer su i oni, kažu, pretrpjeli strašnu traumu.

Jedna je majka zbog afere odvela svoje dijete iz ove ustanove.


Ravnateljica Dević: Najviše me zabrinjava stigmatizacija Doma

– Nakon svega što smo proživjeli, najviše me zabrinjava stigmatizacija štićenika i naše ustanove – kazala nam je Jasmnika Dević, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži. Štićenicama koje su istupile u javnosti pruža se pomoć, a to je proces, ističe ona, koji će trajati. – Svima nam je vrlo teško zbog svega što se događalo i strašno smo iscrpljeni – priča ravnateljica. Da djevojkama treba pomoć, složila se, dodaje, i inspekcija mjerodavnog ministarstva, ali i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je u jeku afere osobno posjetila dom na Vinkovačkoj 61.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije