Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. listopada

Konferencija o javnoj nabavi: Raspravit će se prijedlozi izmjena Zakona

Zagreb: Otvoreno specijalizirano u?ilište za obrazovanje stru?njaka za EU fondove - EU projekti
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
26.09.2023.
u 11:51

Organizatori konferencije "Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi" napominju kako, prema posljednjem Statističkom izvješću za 2022. godinu, ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj čini oko 20,59% BDP-a

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Učilište EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih i AVELANT d.o.o. organiziraju stručnu konferenciju "Što očekujemo od novog Zakona o javnoj nabavi" koja će se održati u utorak, 3. listopada, u 9.30 sati u Zagrebu u Hotelu International. Cilj konferencije je, kako je priopćeno, raspraviti prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi upućene od strane različitih dionika, kao što su Hrvatska udruga poslodavaca, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave te drugih, uz osvrt i analizu dosadašnjih iskustava i najčešćih pogrešaka u provedbi postupaka javnih nabava financiranih iz fondova EU te utjecaja nepravilnosti i financijskih korekcija u postupcima javne nabave na korištenje fondova EU-a u razdoblju 2014. - 2020. 

Organizatori konferencije napominju kako, prema posljednjem Statističkom izvješću za 2022. godinu, ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj čini oko 20,59% BDP-a s iznosom od gotovo 10 milijardi eura. Javne nabave financirane iz fondova EU-a čine 33% ukupne vrijednosti javne nabave s financijskim rastom od 46,71% u odnosu na vrijednost iz 2021. godine. 

VEZANI ČLANCI:

Provedba postupaka javne nabave, posebice one financirane iz fondova EU-a, dodaju, predstavlja rizik za naručitelje zbog brojnih razloga, od kojih se ističe volatilnost cijena na tržištu, dugotrajni postupci, ali i niz nepravilnosti i, posljedično, financijskih korekcija koje opterećuju korisnike EU fondova, a trošak financijskih korekcija nerijetko pada na teret lokalnih proračuna i Državnog proračuna RH. 

Prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi predstavit će Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te Darko Jambreković iz Hrvatske udruge poslodavaca, dok će o utjecaju nepravilnosti i financijskih korekcija na EU financirane nabave govoriti Kristina Ozimec Škof, načelnica Sektora za horizontalna pitanja i postupanje po prigovorima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Vedran Težak, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH te Hrvoje Karažija, direktor Odjela za javnu nabavu u AVELANT d.o.o.

U panel raspravi sudjelovat će Zrinka Raguž, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Ariana Vela, direktorica AVELANT d.o.o. i ravnateljica Učilišta EU PROJEKTI i Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije