Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Nikoga nisam zvala marginalcima. O braniteljima imam najbolje mišljenje'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Screenshot Nova TV
1/12
13.02.2018.
u 19:50

Na pitanje je li Vučić s kojim je razgovarala europski Vučić ili onaj iz devedesetih, odgovorila je: "europski Vučić, apsolutno i definitivno"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je večeras kako je netočno da je tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ikoga zvala političkim marginalcima te je najavila da će kroz nekoliko mjeseci otići u uzvratni posjet Srbiji.

Odbacila je tvrdnje da se ispričala Vučiću zbog neugodnosti. Rekla je da su prosvjedi normalna stvar, ali da ne može podržati govor mržnje.

Demonstracije su normalna stvar u svakoj demokratskoj državi, nastavila je predsjednica i dodala "da bi voljela da one budu uljudne i da u njima ne bude govora mržnje i vrijeđanja". "Pojedinci s ruba političkog spektra su oni pojedinci koji se nažalost na uštrb hrvatskog i srpskog naroda trude zaustaviti pomak između naših država. Kad mislim na rubove političkog spektra mislim na one ekstreme koji idu na jednu ili drugu stranu, pritom ne izjednačavajući ni ljevicu ni desnicu s nekim pojedinačnim mišljenjima. I o braniteljima i o udovicama imam najbolje moguće mišljenje.To sam naglasila jer se u tom kontekstu spominjala desnica", rekla je Grabar-Kitarović, izrazivši žaljenje ako su se branitelji i udovice osjetili prozvanima.

– Žao mi je ako su se osjećali prozvanima. Rekla sam da međudržavnu politiku treba stvarati među političarima. Svako mišljenje treba poštivati, ali pojedinci koji žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima ne mogu biti oni koji definiraju državnu politiku – istaknula je Grabar-Kitarović.

Također je rekla da od Vučića nije očekivala ispriku za govore iz devedesetih.

- Nisam očekivala nikakve isprike. Isprike su osobne stvari i ja ih neću komentirati. Nisu važne riječi, važna su djela. Bitnije mi da smo postigli napredak, iskorak u našim namjerama da rješavamo pitanja iz Domovinskog rata, ali i da se usredotočimo na sadašnjost i budućnost naših odnosa - rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Novu TV.

Na pitanje je li Vučić s kojim je razgovarala europski Vučić ili onaj iz devedesetih, odgovorila je: "europski Vučić, apsolutno i definitivno".

Upitana je i koji su bili konkretni rezultati Vučićevog posjeta.

- Konkretni rezultati su hrpa dokumentacije koju je donio iz Dvora na Uni, nadam se i rješavanje sudbine troje nestalih osoba, tri obitelji iz Hrvatske da se riješi pitanje, da mogu zatvoriti taj dio svoje prošlosti. To je i obećanje gospodina Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, već i da će se riješiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. I s naše strane razgovarali smo o poziciji srpske manjine u Hrvatskoj. Razumijem pitanja koja ih tište, ona se mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija. Mislim da će jedan od velikih koraka naprijed biti činjenica da smo odlučili da prijeporna pitanja ostavimo sa strane i da se usredotočimo na egzistencijalna pitanja - rekla je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/23

Na pitanje je li očekivala više dokumentacije odgovorila je kako je prije posjeta rekla da će biti zadovoljna ako bude rasvijetljena i jedna jedina sudbina branitelja ili civila. Rekla je kako je ohrabruje ljudska namjera da se pomogne obiteljima te da je Vučić pristao ne samo da se uključe i predstavnici udruga nestalih i manjina s jedne i druge strane, već i da se dogovara vrijeme susreta u Beogradu s predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske. Rekla je i da je izrazila spremnost da ona primi udruge iz Srbije.

Upitana o dokumentima o vukovarskoj bolnici rekla je da nije tražila nikakva obećanja.

- Ohrabrilo me da on doista ljudski želi da to riješimo i ja ću kroz daljnju komunikaciju ustrajati upravo na tome - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da vjeruje da Vučić ne bi dovodio u pitanje svoju osobnu vjerodostojnost.

Rekla je da je netočno da je ikoga nazivala političkim marginalcima te da je to netočno preneseno. Dodala je da su prosvjedi normalna stvar u demokraciji te da su pojedinci s rubova političkog spektra oni koji se nauštrb naroda trude zaustaviti pomak između dviju država.

- O braniteljima i udovicama imam najbolje moguće mišljenje - poručila je, dodajući da im je na sastanku prije Vučićevog posjeta obećala da će i nakon posjeta razgovarati i da će im iskreno reći koji su rezultati tog posjeta.

- Pojedinci koji žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima ne mogu biti oni koji definiraju državnu politiku. Ja želim biti državnik koji će i Hrvatskoj i Srbiji omogućiti da budu normalni susjedi - poručila je predsjednica.

Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika:

Kolinda Grabar-Kitarović
1/23

Rekla je da nije a priori protiv pokretanja pitanja ratne odštete, ali da je to kompleksno pitanje koje se ne može tek tako staviti na stol.

- Nisam imala dovoljno dobru pripremu od strane tijela državne uprave kako bismo mogli pokrenuti to pitanje. Ali svako putovanje počinje prvim korakom, a ovo držim prvim korakom - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da moramo pokazati da nismo mala parohijalna državica koja ikome želi zaustavljati put i zagorčavati sudbinu.

Predsjednica je rekla da će ići u uzvratni posjet kroz nekoliko mjeseci, kad se uspije realizirati sve što je Vučić obećao.

Naglasila je i važnost gospodarske suradnje i otvaranja radnih mjesta, istaknuvši da je Srbija za nas veliko tržište.

Komentara 401

Avatar rubinet
rubinet
20:29 13.02.2018.

Gospođo Predsjednice ...ja sam glasao za Vas te stoga imam moralno pravo zapitati: Koja je svrha ove loše režirane predstave ?Čemu ovoliko strke ,pompe i pritiska oko dolaska Predsjednika nama susjedne i ne baš prijateljske države? Pa ne radi se o posjetu kineskog,ruskog ili američkog Predsjednika?Što je Hrvatska dobila ovim?Je li vrijedilo izgubiti povjerenje svojih glasača? ....bilježim se sa štovanjem ..jedan Dubrovčanin

AN
ante555
21:07 13.02.2018.

I ti si nas izdala

GO
Gomila
20:51 13.02.2018.

Vucic je bio cetnik I tako ce umrijeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije