Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetak sudaca osumnjičeno

Kako su namještali utakmice? Donosimo detalje akcije iz Slavonije

Osijek: Privođenje nogometnih sudaca i sportskih djelatnika zbog sumnji u namještanje utakmica
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
28.06.2017.
u 20:23

Sumnja se da su osumnjičenici namještali utakmice u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi brodsko-posavskoj

Zbog sumnje u namještanje utakmica u Slavoniji, USKOK je pokrenuo istragu protiv 22 nogometna suca ili sportska djelatnika. Sumnjiva je netom završena sezona u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi brodsko-posavskoj.

Delegirao utakmice

Prvi je na popisu okrivljenika, neslužbeno doznajemo, Davor Špehar, povjerenik za suđenje brodskog Županijskog nogometnog saveza. Špehar je, sumnjiči se, delegirao na utakmice glavne i pomoćne suce koji su “bili spremni pristrano suditi u korist pojedinih nogometnih klubova”. Sumnja se da je to činio na traženje predstavnika klubova, njih ukupno osam, a “zarađivao” je od 200 do 500 kuna po utakmici. U “muljaže” s utakmicama upleteno je, navode tužitelji, čak deset sudaca.

– Okrivljeni su nogometni suci od predstavnika klubova primali od 400 do 3000 kuna po utakmici kao nagradu za pristrano suđenje – priopćio je USKOK.

Osijek: Privođenje nogometnih sudaca i sportskih djelatnika zbog sumnji u namještanje utakmica
1/8

Sve se odigravalo od 21. travnja do 23. svibnja 2017. Usto, trojica se sudaca iz Međužupanijske nogometne lige Slavonije i Baranje sumnjiče da su od trenera jednog kluba dobila 900 kuna za pristrano suđenje za njegov klub na jednoj utakmici. Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni suci Goran Soldan, Matija Bule, Zvonimir Laco te Esad Havić. Osumnjičeni su i predstavnici klubova Dubravko Matok, Željko Galović, Željko Plaščević i Vlatko Zvirotić. Još od utorka popodne dovodi ih se na ispitivanje u USKOK u Osijek. Prvoga dana istražitelji su u uredu “zaglavili” do 23 sata. Ni za jednoga, pak, nije zatražen istražni zatvor. Prisluškivani su, navodno, godinama.

Sastanci u četiri oka

A godinama se već u kuloarima govori o kupovanju i namještanju utakmica u brodskom Posavlju. Da u tim pričama ima dosta istine, potvrđuje naš izvor, blizak nogometnim krugovima. Sve zakulisne radnje, tvrdi on, obave se nekoliko dana prije same utakmice.

– Predstavnik kluba sastaje se sa sucem u četiri oka u njegovoj kući ili u kafiću i traži “pošteno” suđenje, na što mu ovaj odgovara kako to košta te da je i protivnički klub tražio pošteno suđenje. Ponekad sudac prvi kaže svoju tarifu, a ponekad mu klubovi sami ponude iznos – priča naš izvor. Suci znaju, dodaje, sami preuzeti inicijativu pa dolaze k predstavniku klubova tražiti novac, otvoreno im dajući do znanja kako je to cijena koju moraju platiti ako žele da im momčad pobijedi. Zanimljivo je da se, osim utakmica koje znatno utječu na izgled tablice i odlučuju o prvaku ili putniku u niži razred, navodno namještaju i oni susreti koji rezultatski nemaju osobito značenje.

– Iznosi koje suci primaju za svoje nečasne radnje variraju, ali u županijskim ligama oni su većinom niski. Za samo 200 ili 300 kuna oni ismijavaju i sebe i igrače i publiku i dosuđuju nepostojeće jedanaesterce, a protivniku isključuju igrače i poništavaju regularne pogotke – tvrdi naš izvor.

Komentara 31

DU
Deleted user
20:47 28.06.2017.

Jbt, ovdje je policija više novaca potrošila na akciju nek su ovi stavili u džep, slušaj 300 kuna mrknuo i evo lisice na ruke, a u Agrokoru uzalud "isparilo" 100 ali čuj ovo milijardi kuna i nikom dlaka s glave.. Da su samo ručno brojene novčanice od po 1000 kuna potrebno je oko 4 radnika puni radni vijek od 40 godina da zbroji 100 milijardi i da nitko nije mrknuo ili barem pogriješio za 300 kuna skoro nemoguće i nepravedno.

ZG
zgblabla
20:58 28.06.2017.

he he ppravda na djelu toliko hanžeković uzme za svaku ovrhu

NO
nogogaz
21:23 28.06.2017.

E moja lipa balkanska....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije