Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT PUN PREPREKA

Kad početak nije težak: Vaš vodič kroz osamostaljivanje, pokretanje biznisa i financijsko zdravlje

Kad početak nije težak
Foto: Shutterstock
1/2
28.05.2024.
u 15:41

Kako bismo pomogli mladima i povećali svijest o izazovima s kojima se suočavaju, od najčešćih financijskih pogrešaka do kupovine vlastitog stana, pokrenuli smo projekt "Kad početak nije težak"

Sjećate li se onog uzbuđenja ili treme kada ste prvi put ozbiljno razmišljali o samostalnom životu? Da li vas je i sama pomisao na plaćanje računa, rate kredita ili osiguranja vozila malo zabrinula? Mladi u Hrvatskoj, suočeni su s nizom izazova na putu osamostaljivanja. Visoka nezaposlenost i nesigurnost na tržištu rada otežavaju pronalaženje stabilnog i dobro plaćenog posla, a otežana je i dostupnost pristupačnog smještaja. Primjerice, prema njemačkom internetskom portalu za statistiku, mladi ljudi u Hrvatskoj su 2019. godine bili među onima koji su najkasnije napustili roditeljski dom u odnosu na vršnjake iz Europske unije.

Nedostatak sredstava za financiranje studija i započinjanje poduzetništva dodatno otežava ostvarivanje ambicija mladih osoba u Hrvatskoj. Uz to, utjecaj brzog tempa života i financijskog pritiska dovodi do problema s mentalnim zdravljem.

Večernjakov specijal "Kad početak nije težak", u suradnji sa Zagrebačkom bankom, tu je da vam pomogne da prvi korak bude lakši nego što mislite!

Uz niz članaka sa savjetima, inspirativnim pričama i videima, razgovarat ćemo o svemu bitnom za mlade na putu ka samostalnosti - od pronalaska savršenog stana, financiranja svog biznisa do mudrih strategija za upravljanje novcem.

Što mladima u Hrvatskoj konkretno nedostaje?

Foto: Shutterstock

Mladi u Hrvatskoj se suočavaju s nizom konkretnih problema koji im otežavaju osamostaljivanje i ostvarivanje svojih ambicija. Visoka stopa nezaposlenosti mladih otežava pronalaženje posla koji olakšava financijsku nezavisnost. Studenti se često suočavaju s problemima financiranja studija, a nedostatak stipendija otežava im upis i završetak fakulteta. Osim toga, mladi poduzetnici se susreću s poteškoćama u pronalaženju sredstava za pokretanje i razvoj vlastitog posla, a ne postoji dovoljno programa i fondova koji im nude financijsku podršku.

Cijene najmova stanova u gradovima su visoke, a pronalazak kvalitetnog i pristupačnog doma može biti izazov. Mnogi mladi su prisiljeni živjeti s roditeljima ili u neadekvatnim uvjetima, što utječe na njihovu kvalitetu života.

Bez obzira planirate li studiranje van domovine, pokretanje vlastitog malog obrta ili jednostavno želite steći malo više financijske nezavisnosti, u specijalu "Kad početak nije težak" imamo sve što mladima treba kako bi početak bio uspješan i bezbrižan.

Krenimo zajedno!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije