Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava

Javio joj se iz Amerike i obećao romantičnu vezu, ostala bez 22.000 eura

SYMBOLDBILD, Bankautomat
EXPA/EXPA
26.09.2023.
u 11:04

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

Ona je tijekom mjeseca svibnja na društvenim mrežama stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije i da se on nalazi u Americi te joj je obećao romantičnu vezu odnosno da će doći živjeti sa njom u Hrvatsku. - Nakon toga je od istog dobila poruku da je krenuo na put te da su ga na putu zarobili, a da je on na njezino ime poslao paket sa obiteljskom ušteđevinom i zlatom kako bi ga ista preuzela. Nakon toga je dobila poruke od dostavnog poduzeća koji su joj potvrdili zaprimanje paketa i zatražili plaćanje osiguranja, dostave paketa i plaćanje carine. Na društvenoj mreži je potom dobila obavijest o nasljedstvu-darivanju 380.000 eura, ali uz uvjet da prvo mora platiti neke troškove, da bi ista potom u nekoliko navrata izvršila uplate raznih iznosa na razne inozemne račune otvorene u Italiji i Španjolskoj.

Kako paket kao ni nasljedstvo nije dobila shvatila je da je prevarena. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22.000 eura - kažu u policiji koja nastavlja tražiti počinitelja. - Upozoravamo građane kako se u ovom slučaju radi o Romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje - savjetuju. 

VEZANI ČLANCI 

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. - Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192! - kažu u policiji.

VIDEO Uz jake policijske snage počelo rušenje Paromlinske 17

 

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
15:42 26.09.2023.

Ako je on iz Amerike, ja sam sa Jupitera

EB
EBERT
22:47 30.09.2023.

Koliko naivan moraš biti u takove gluposti vjerovati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije