Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA MISIJA U ČADU

Izbjeglice iz Darfura pod hrvatskom skrbi

15.02.2009.
u 20:06

Izviđanje i sigurnosna procjena ruta konvoja s humanitarnom pomoći ili gorivom, osiguranje tih konvoja te kontakti s lokalnim stanovništvom neke su od zadaća koje u Čadu, u sklopu misije Europske unije, svakodnevno obavljaju pripadnici Bojne za specijalna djelovanja (BSD).

Petnaest pripadnika te najelitnije postrojbe Hrvatske vojske već četiri mjeseca sudjeluju u misiji EUFOR, a to je prva naša postrojba koja sudjeluje u nekoj misiji koju je pokrenuo EU. Patroliraju istočnim dijelom zemlje koji graniči sa sudanskom pokrajinom Darfur, odakle je u Čad pobjeglo oko 230.000 izbjeglica, od čega je oko 130.000 smješteno u šest izbjegličkih kampova u zoni odgovornosti naših vojnika, koji djeluju u sastavu poljskog kontingenta.

Njihovu bazu kraj grada Iribe ovaj tjedan posjetilo je hrvatsko izaslanstvo koje je predvodila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Izaslanstvo je bilo i u jednoj redovitoj patroli s našim vojnicima, u posjetu obližnjem izbjegličkom kampu u kojem su smještene izbjeglice.

Posjet izbjeglicama
Iako prema mandatu misije snage EUFOR-a nemaju pravo ulaziti u izbjegličke kampove, našim i poljskim vojnicima to je bilo iznimno dopušteno radi osiguranja izaslanstva koje se sastalo sa starješinama kampa. Domaćini su se potužili na tešku situaciju, glad i nasilje te izrazili želju da se svi jednog dana vrate svojim kućama.

Naši nam vojnici pričaju kako je situaciju u zemlji trenutačno mirna, a dva ključna događaja koja se očekuju uskoro odredit će budućnost Čada i cijele regije. Prvi je očekivano podizanje optužnice protiv sudanskog predsjednika Bashira pred Međunarodnim sudom za ratne zločine.

Ministar obrane Čada, kako nam je rekla Adlešičeva, smatra da bi nakon podizanja optužnice mogli izbiti sukobi većih razmjera, koji bi mogli dalje destabilizirati Čad i regiju te izazvati novi val izbjeglica, a s tom se procjenom slažu i u zapovjedništvu EUFOR-a. Drugi ključni trenutak je okončanje mandata EUFOR-a i početak misije MINURCAT pod zapovjeništvom UN-a, što će se dogoditi 15. ožujka.

EUFOR odlazi
U EUFOR-u kažu kako kod lokalnog stanovništva postoji strah da će stupanj mira i sigurnosti biti znatno smanjen kada sadašnjih oko 3400 vojnika iz 26 zemalja EU i Hrvatske zamijeni između tri i šest tisuća promatrača s plavim kacigama.

Ravnatelj uprave za obrambenu politiku MORH-a Pjer Šimunović i zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić potvrdili su nam kako će sadašnja postrojba ostati na terenu do isteka šestomjesečne rotacije, kao i da je već spremna sljedeća rotacija koja će od početka biti pod zapovjedništvom UN-a, dok će o eventualnom budućem angažmanu odluku trebati donijeti Sabor.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije