Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog novog Ovršnog zakona

I odvjetnici traže da se u ovrsi prvo plaća glavnica pa kamata

Igor Vidra, zamjenik predsjednika radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona, i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković otvorili su javnu raspravu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.09.2018.
u 10:37

Ministar Bošnjaković naglasio je dva cilja zakona: brže i efikasnije ovrhe sa što manje troškova uz zaštitu dostojanstva ovršenika

Nespretno se komunicira s javnošću da je ključno rješenje blokada smanjenje troška. Rješenje je na sasvim drugom mjestu, u promjeni redoslijeda namirenja naplatom prvo glavnice, a onda kamate – poručio je Mićo Ljubenko, predstavnik Hrvatske odvjetničke komore u radnoj skupini za izradu Ovršnog zakona, na raspravi nakon predstavljanja prijedloga novog Ovršnog zakona koju je jučer organizirao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Ljubenko je podsjetio da je odvjetnička komora i službeno predložila promjenu redoslijeda namirenja.

– Ne trebamo se slijepo držati Zakona o obveznim odnosima, ne moramo ni pravno biti zarobljenici rješenja koje je dvojbeno po svojim ciljevima. Ovršni je zakon lex specialis, imamo slobodu, ako smatramo da je učinkovito, a pravedno, promijeniti redoslijed. Inače imamo vječne blokade, a to nikome nije u interesu, ni dužnicima, ni sustavu – istaknuo je Ljubenko te upozorio predstavnike Ministarstva da polaze od pogrešne teze da je većina dužnika nesavjesna, iako je stvarnost drukčija: većina želi platiti dug, no zbog naplate kamate ispred glavnice sustav ih je, kaže, doveo do toga da nema rješenja.

– Ako se prokazni popis (popis imovine dužnika, op. a.) stavi na početak postupka, ako im date šansu da se izjasne što im je imovina, svima će biti lakše. Ovako imamo beskonačnu šansu naplate „na drugoj imovini“ u postupku i nikad ne znamo kad stati. A mnogi blokirani građani ne poduzimaju nikakve pravne radnje, čak i kad bi bili načelno u pravu, prihvaćaju svaki trošak po toj osnovi jer znaju da su u vječnom dugu – poentirao je Ljubenko.

Jožica Matko-Ruždjak, predstavnica Hrvatske javnobilježničke komore u radnoj skupini, čak je i “podebljala” njegov prijedlog inicijativom da se izmjena redoslijeda naplate zauzme kao načelni stav koji bi se implementirao i u Zakon o obveznim odnosima.

Ministar Bošnjaković akcent je stavio na smanjenje troškova te naglasio dva cilja zakona: brže i efikasnije ovrhe sa što manje troškova uz zaštitu dostojanstva ovršenika, dijelom i socijalnim mjerama kojima se proširuju primanja izuzeta od ovrhe: božićnica, uskrsnica, dnevnice te neiseljavanje iz ovršenih nekretnina tijekom zime i potpuno brisanje fiducijarnog vlasništva iz zakona. Prag ispod kojeg nije moguće ovršiti nekretninu povećao bi se s 20 na 40 tisuća kuna, osim u slučaju nekretnina visoke vrijednosti, nakon čije bi prodaje dužnik mogao kupiti jeftiniji stan.

– Prema dvije uredbe EU, rješenja javnih bilježnika ne mogu se provoditi izvan Hrvatske jer nemaju snagu sudskih odluka. Podizanjem bilježnika na razinu povjerenika ili pomoćnika suda to ćemo izbjeći, onda s tim ne bi trebalo biti problema... Je li uvođenje javnog bilježnika uvođenje još jednog tijela u postupak? Jest! Ali to je korisno uvođenje – uvjeravao je Igor Vidra iz Ministarstva pravosuđa, zamjenik voditelja radne skupine za izradu zakona.

Vjerovnici su problematizirali netom uvedeno predujmljivanje troškova ovrhe koje plaćaju, tim više što im, kažu, podaci iz Fine nisu dovoljni za odluku isplati li se pokretati postupak, a troškovi su im u praksi ne niži, nego dvostruko veći. Ministar je poručio i da ima vremena za usavršavanje zakonskog prijedloga jer na usvajanje ide tek početkom sljedeće godine, znači, manje-više kako su otpočetka planirali, bez obzira na pritisak javnosti da se ubrza postupak.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Komentara 3

EL
elkomadante
11:17 06.09.2018.

ha...kako smanjiti ovrhe...to valjda pred izbore....nego, recite vi Hrvatskom narodu kada cete povecati place, smanjiti poreze i stvoriti nova radna mjesta....sve osim toga ovcama mozete prodavati....kriminalne organizacije i dalje vladaju drzavom ?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
11:54 06.09.2018.

"Javnobilježnička komora, odvjetnička komora". Prvi ne bi smjeli ni postojati a utjecaj ovih drugi u potpunosti smanjiti. Umjesto smanjivanja birokratskog aparata oni ga proširuju. Političari su nam kriminalci.

Avatar southman
southman
11:12 06.09.2018.

Zabraniti ovrhu za dug manji od 2.000kn. Troškove postupka ovrhe u slučaju da ne dođe do sudskog spora da plaća ovršitelj ! Onemogućiti ovrhu jedine nekretnine ukoliko ista nije predmet osiguranja povrata kredita ( založno pravo ) !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije