Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski apsurdi - poduzetnik mora poštovati 3076 obveza

Država koja kontrolira 60% ekonomskih aktivnosti mora biti prenormirana, a time i puna apsurda. Kada se doda i nepotizam zbog zaštićenosti službenika, dolazimo do blokiranog sustava.
29. siječnja 2019. u 00:05 15 komentara 2717 prikaza
naslovnica
Pogledajte galeriju 1/2

Država u kojoj više od četvrtine ukupno zaposlenih radi u javnom sektoru i koja kroz budžete i poslovanje kontrolira gotovo 60 posto ekonomskih aktivnosti mora biti prenormirana, a time i puna apsurda. Kada se u jednadžbu uključi i sklonost nepotizmu koja proizlazi iz činjenice da su službenici potpuno zaštićeni, dolazi se do sustava koji ne funkcionira, a pred građane postavlja zahtjeve koji nemaju uporište u logici, ali imaju u partikularnim interesima pojedinih skupina u društvu koje su ih progurale.

Zakoni su se godinama donosili bez procjene utjecaja na poslovanje ili sustav pa je gotovo uobičajena pojava da jedan zakon derogira drugi zakon. Nekim se propisima ulazi u najsitnije detalje, a drugi pak imaju rupe kroz koje prolaze najveće nepravilnosti. Tako poduzetnik može dobiti kaznu u iznosu od 5000 kuna i više jer mu iznad vatrogasnog aparata nedostaje naljepnica kojom obavještava zaposlenike gdje se vatrogasni aparat nalazi, ali je moguće proći nekažnjeno za prebacivanje poslovanja na novu tvrtku u trenutku kada je stara opterećena nepodmirenim obvezama i za sobom ostaviti dugove prema ostalim poduzetnicima na tržištu.

Apsurdi nisu rezervirani samo za svijet poduzetništva, koji se moraju pridržavati čak 3076 različitih administrativnih procedura koje je pred njih postavila kreativna javna uprava, već ih pronalazimo i svim sektorima od javne uprave do zdravstva i pravosuđa. Večernji list u seriji tekstova na 50 konkretnih primjera pokazat će kako je godinama lošeg upravljanja, bez odgovornosti prema posljedicama donesenih odluka, izgrađen sustav prepun nebuloznih propisa.

>>Cijelu analizu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju.

Donosimo i sljedeće teme: 

>>Liječnička komora: Članovi komisije ručak platili 1706 kuna

>>Vlada nabavlja 90 vozila za 4, mil. kn, a Bandić uzima 143 vozila

>>Dalija Orešković: Bude li presudno, idem u utrku za Pantovčak

>>Marihuana za liječenje mora biti dostupna svima

>>Nestašica cjepiva protiv tetanusa

naslovnica | Autor :
 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • derin:

    Lakše je Bear Grylls preživjeti u Amazoni, nego poduzetniku u Hrvatskoj. Koliko je samo nasa birokracija odbila investicija, nikakav S 300 sustav im nije do koljena. U nas za biti poduzetnik moraš imati završeno jedno bar pet fakulteta.

  • sjs:

    Zato u investicijdkim krugovima kruži izreka ABC, anything but croatia. Kad dobiješ takvu etiketu, onda si teška dilajla i jako teško se toga riješiti. Postali smo ruglo, sprdnja o nama se pričaju vicevi. Prema tome onaj tko nam je priskrbio ... prikaži još! takav lijepi investicijski nadimak nije ništa drugo do veleizdajnik.

  • ing-12345:

    Mi Hrvati ako želimo opstati moramo provesti revoluciju i maknuti sve uhljebe i klimavce iz politike i državnog aparata.