Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obveznice

Hrvatska će ponovo na inotržište

Damir Novotny
Foto: Borna Filić/PIXSELL
02.10.2014.
u 23:27

Ulaganja u državne obveznice središnje i istočne Europe svrstavaju se u 2014. među najbolja ulaganja u Europi, poručuju analitičari Erste grupe...

Ulaganja u državne obveznice središnje i istočne Europe svrstavaju se u 2014. među najbolja ulaganja u Europi, poručuju analitičari Erste grupe. S vrijednošću većom od 400 milijardi eura obveznice u regiji peto su po veličini tržište u Europi, veće od njemačkog i francuskog. Rejting većine država je povećan, rizik (CDS spread) smanjen, a povrati visoki; Rumunjska na petogodišnju obveznicu u nacionalnoj valuti ima povrat 9,8%, a Mađarska na euroobveznice 10%. Analitičari očekuju i da će se vlade Hrvatske, Srbije, Rumunjske i Turske okrenuti stranim tržištima kako bi financirale dospijeća u 2015., dok bi Poljska i Slovačka mogle izaći na strana tržišta početkom 2015. Ističu da su hrvatske potrebe za financiranjem u bruto iznosu i dalje pojačane, na gotovo 22% BDP-a.

– Hrvatska ima potrebe za financiranjem veće od ostalih zemalja u regiji. Ipak, u dosadašnjem tijeku godine operacije financiranja prošle su prilično glatko, a u zadnjem se tromjesečju očekuje ponovno izdavanje trezorskih zapisa. Ministarstvo financija moglo bi se odlučiti i za manji plasman obveznica na domaćem tržištu, do 500 mil. eura – kažu analitičari, navodeći da mirovinski fondovi ostaju segment s najzdravijim apetitom za državnim plasmanima, no sigurno ćemo trebati i vanjsko financiranje.

>>Novotny: Mini obveznice za investicije bolje su od narodnih

>>Ministarstvo financija izdaje domoljubnice?!

Komentara 1

TH
than
23:42 02.10.2014.

Jel' prodje bar jedan mjesec da se ova drzava ne zaduzi ili ne izda neko drzavno jamstvo ?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije