Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
XI. izborna jedinica

Hrvati u BiH očekuju potporu u ostvarenju ravnopravnosti

\'bih...mostar...08.03.2011...hdz 1990, bozo ljubic i veso vegar foto: zoran grizelj vecernji list\'
Zoran Grizelj/VL
05.12.2011.
u 21:00

Iz oba HDZ-a, premda su Hrvate iz BiH ‘povukli’ na gubitničku stranu, čestitali su SDP-u i Kukuriku koaliciji

Dvije očekivane stvari dogodile su se u dijaspori: drastično je smanjen broj hrvatskih državljana koji su glasovali, što zbog svojevrsnog bojkota, što zbog bitno manje biračkih mjesta, te je potvrđeno da su iseljena Hrvatska i BiH ostali neosvojiva utvrda HDZ-a.

Za tu je stranku od Novog Zelanda do Los Angelesa, gdje su zatvorena zadnja biračka mjesta, glasovalo 15.015 birača od 21.000 ili 72%. Daleko je ispod njih HSP sa 2105 glasova, a za Hercegovca Ljubu Jurčića glasovalo je tek 718 birača. Iz dijaspore je HDZ kao zastupnike dobio bivšeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića, dojučerašnjeg dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Iliju Filipovića i bivšeg ministra Federacije BiH Pericu Jelečevića. Iz dva HDZ-a, premda su Hrvate iz BiH ‘povukli’ na gubitničku stranu, očekuju potporu vlasti iz Zagreba. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota čestitao je SDP-u i Kukuriku koaliciji kazavši da od buduće vlasti očekuje potporu za ostvarenje pune ravnopravnosti Hrvata u BiH i napretka BiH prema Europskoj uniji. I iz HDZ-a 1990. najavljuju da su spremni biti most s novim vlastima.

– Imali smo korektnu suradnju s predsjednikom Ivom Josipovićem. Od nove vlade očekujem korektan odnos prema državi BiH i Hrvatima u ovoj zemlji – rekao je Veso Vegar. Hrvati u BiH ohrabreni su izjavama vjerojatne buduće ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je poduprla mogući preustroj BiH u kojemu bi Hrvati dobili svoju većinsku federalnu jedinicu s obzirom na to da su sada nadglasani i u manjinskom položaju prema Srbima i Bošnjacima.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
21:06 05.12.2011.

Dobit ćete na kapaljku, ali samo onoliko, koliko je dovoljno za trajnu legalizaciju etnički očišćene rs i koliko su vam onomad obećali milojko i alija , he he,

HR
hrjona
21:16 05.12.2011.

toliko je u tebi mržnje da ni tekst nisi pročitao-------jadni ozi

CV
crna vrana
21:22 05.12.2011.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Što na to reči nego: Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije