Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvati pola svog bogatstva drže u novcu – zašto je to loše?

Foto: Promo
1/3
PR
Autor
PR članak
24.07.2023.
u 10:16

Stručnjaci preporučaju ne držati svo bogatstvo u obliku novca, već se preporuča uložiti višak sredstava u neki drugi oblik imovine, a u periodima inflacije posebno je popularna realna imovina kao što je investicijsko zlato ili nekretnine

Prema najnovijim podacima, financijsko bogatstvo hrvatskih građana prošle je godine dosegnulo približno 90 milijardi eura. Financijsko bogatstvo pritom ne uključuje realnu imovinu poput zlata i nekretnina, već se radi o novcu i novčanim instrumentima te vrijednosnicama.  

Hrvatska se ističe i visokim udjelom financijskog bogatstva u dugoročnim mirovinskim i životnim osiguranjima, dok depoziti u bankama i gotovina predstavljaju 50% ukupnog bogatstva hrvatskog naroda, što je iznad svjetskog prosjeka od 30%. Takav omjer razlog je zbog kojeg visoka inflacija posebno jako pogađa hrvatske građane čije bogatstvo zbog nje gubi vrijednost. 

 

Inflacija najviše pogađa one koji štede u novcu 

Inflacija se često percipira kao rast cijena proizvoda i usluga u gospodarstvu, no to je samo posljedica inflacije. Inflaciju je ispravnije promatrati kao pad vrijednosti novca. Kada novac gubi vrijednost, svakom proizvodu ili usluzi kojemu je vrijednost iskazana upravo u tom novcu cijena ide prema gore, stvarajući dojam kako sada vrijedi više, dok je prava istina da novac vrijedi manje. 

Upravo iz tog razloga, držanje značajnog dijela vlastitog bogatstva u obliku novca, bilo da se radi o gotovini ili novcu na bankovnim računima, nije isplativo. To je gotovo uvijek istina, ali neisplativost štednje u novcu posebno je izražena u periodima visokih inflacija, kao što je ovaj u kojemu se trenutno nalazimo.  

Stručnjaci stoga preporučaju ne držati svo bogatstvo u obliku novca, već se preporuča uložiti višak sredstava u neki drugi oblik imovine, a u periodima inflacije posebno je popularna realna imovina kao što je investicijsko zlato ili nekretnine.  

 

Kako zaštititi novac od gubitka vrijednosti? 

Već spomenuto investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika idealan je oblik imovine koji se već stoljećima smatra zaštitom od inflacije i ekonomskih kriza. Ne čudi stoga da potražnja za žutim plemenitim metalom u Hrvatskoj, ali i u ostatku svijeta zadnjih godina raste ubrzanim tempom, budući da se sve više štediša i investitora okreće od neisplative bankovne štednje k zlatu. 

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika raznih veličina
Foto: Promo

Glavni razlog zbog kojeg sve više ljudi prebacuje novac u zlato treba tražiti u visokom prinosu. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina narasla za više od 450%, odnosno u prosjeku više od 8% godišnje. Takav je prinos viši ne samo od prosječne stope inflacije u istom periodu, već i od većine drugih oblika ulaganja, što je mnogim investitorima u zlato osiguralo pozamašnu zaradu. 

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku u potpunosti je oslobođeno svih poreza prilikom kupnje i prodaje te se radi o prenosivoj i vrlo likvidnoj imovini koju je moguće zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu. Ukratko, investicijsko zlato nudi sve prednosti novca (likvidnost, prenosivost i priznatost) bez njegovih nedostataka (neisplativost, gubitak vrijednosti, ovisnost o bankama). 

 

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj? 

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće
Foto: Promo

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina – od onih najmanjih mase jednog grama do najvećih mase jednog kilograma – tako da postoji ponešto za svakoga, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod investicijskog zlata ima transparentno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda u pravilu je između 1% i 4%.  

Ako i vi želite zaštititi svoj kapital od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Optimyst
Optimyst
17:14 25.07.2023.

Moji novci, moj problem-dalje prstiće...ali uvijek ima naivnih koji vjeruju svemu što pročitaju.

RB
Rastu Brojke
13:39 25.07.2023.

Kontradiktorno. Stigmatizira se imanje novaca, ali će ga sad imati oni od kojih kupite zlatne poluge. Onda se i oni trebaju riješiti novca. Što će oni kupiti?

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:00 25.07.2023.

Hrvati pola svog bogatstva drže u novcu – zašto tonije niš loše nego sjajno? Pa jasno, možeš podići i kao svoj sa svoga balkanskoga i mizernoga brzo pobjeći u spas Irske ili Njemačke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?