Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba ga želi

Hoće li Milanović u utrku za Pantovčak? 'Neće srljati, još se nije odlučio'

Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.11.2018.
u 18:47

Ne smije izgubiti jer bi mu to bio već sedmi poraz, zato će dobro odvagnuti prije odluke

Zazivanje Zorana Milanovića, bivšeg premijera i šefa SDP-a, da se kandidira za šefa države zadnjih je dana ponovno uzelo maha. U manje od tjedan dana dvojica oporbenih čelnika u svojim su intervjuima poručila da bi upravo Milanović mogao pobijediti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Prvo je to učinio šef HSS-a Krešo Beljak koji je u intervjuu za Večernji list rekao da se nada da će se bivši premijer i kandidirati za predsjednika države a potom i šef novoosnovanih Demokrata Mirando Mrsić koji je za Slobodnu Dalmaciju kazao kako samo ozbiljan politički lider sa stavom može vratiti smisao politike na Pantovčak. A da je Milanović jedan od takvih.

Test snage lijevog centra

Mrsić je jučer dodao i da je preduvjet za Milanovićevo kandidiranje za Pantovčak, po njegovu mišljenju, udruživanje na ljevici.

– Kada bi se to dogodilo, kada bi sve lijeve stanke i one na centru stale iza Milanovića, on bi sigurno bio u drugom krugu, s ozbiljnim šansama za pobjedu. Ne samo on, bilo tko iza koga bi lijevi centar stao. Moramo imati jednog kandidata. Ne samo što u tom slučaju Milanović ili netko drugi iza koga bi stali može imati šansi za pobjedu već bismo time pokazali i snagu lijevog centra – drži Mrsić.

Međutim, ključno je pitanje je li Zoran Milanović uopće želi biti kandidat za predsjednika države, odnosno je li donio konačnu odluku. Naši izvori, bliski bivšem premijeru, kažu da se to još nije dogodilo, odnosno da Milanović u ovom trenutku odluku još nije donio i teško da će je u iduća tri mjeseca i donijeti.

– Šansa da će se Milanović kandidirati trenutačno je doista vrlo mala. Ali postoji. Ako se na to odluči, onda će prije nego što objavi kandidaturu izići iz SDP-a. U tom će slučaju biti nestranački kandidat – kaže naš izvor blizak Milanoviću. Takav stav nije novost. I prije se iz izvora bliskih bivšem premijeru mogao čuti sličan scenarij – da će Zoran Milanović, uđe li u utrku za Pantovčak, učiniti to bez članske iskaznice SDP-a i da će to objaviti početkom iduće godine.

Kako bi na to reagirao SDP

Potpuno je jasno i da Milanović neće riskirati, odnosno da će, kažu naši izvori, pratiti situaciju, sve što se događa na političkoj sceni, u kojem pravcu ide i tek potom donijeti konačnu odluku.

– Ne smije izgubiti jer bi to bio njegov sedmi poraz. I zato će dobro odvagnuti – kaže drugi izvor.

U slučaju da se doista odluči kandidirati, i to kao nestranački kandidat, veliko je i pitanje kako bi na to reagirali u samom SDP-u, odnosno bi li stranka imala i svoga kandidata za Pantovčak. Trenutačno iz SDP-a dolaze informacije da će stranka svakako imati svoga kandidata, a čak su se spominjali i predizbori u stranci na kojima bi se odlučilo tko će biti taj koji će pokušati pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović. Međutim, upitno je hoće li predizbora doista i biti. Član SDP-a koji je dosad pokazao interes je europarlamentarac Tonino Picula.

Pogledajte video - Milanović je održao predavanje o populizmu:

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
19:05 07.11.2018.

A zašto ne Anka Mrak Taritaš, naravno, ako je prije toga ne siluju migranti.

DU
Deleted user
19:00 07.11.2018.

Ahaaahhahaaaa još se nije odlučio, nema ga nigdje godinu dana a sad ga iskopali ni manje ni više za predsjednika ?Opet plaćamo savjetnika Browna da udjeli koji savjet kako animirat biračko tijelo ?

DU
Deleted user
19:04 07.11.2018.

Milanović je izgubio na ukupno pet (ili čak 6) izbora. On je naučen na gubljenje izbora pa ako ga "oporba" baš hoće - neka izvole!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije