Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ zaustavio pad, SDP i dalje tone

73 posto ispitanika misli da Hrvatska ide u lošem smjeru...
24. svibnja 2017. u 19:38 56 komentara 7488 prikaza
Andrej Plenković i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

HDZ nakon 3 mjeseca pada zaustavio je taj trend i sada ima potporu 33,7 posto birača. Zato SDP već tri mjeseca pada, a svibanj završava na 21,7 posto potpore. MOST je mjesec završio na 9,2 posto i blagim rastom, a Živi zid je na 7,6 posto potpore, donosi ustraživanje, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar.

vlada kriza Koje su opcije ako se ne uspije sastaviti nova parlamentarna većina

Stranka Bandić Milan 365 trenutačno može računati na 3,3 posto, HNS na 2,8, IDS 2,6, Pametno 2,4 a HSS na 2,1 posto potpore birača. Ostale stranke su ispod 2 posto i ukupno dobivaju 7,5 posto potpore. Neodlučnih birača je 7,2 posto. 

Vladine politike ne odobrava 63 posto ispitanika, a odobrava njih 27.

Očekivano, politiku Banskih dvora podupiru birači HDZ-a, točnije njih 73 posto, a ne odobrava 78 posto birača MOSTA ili 89 posto birača SDP-a. 

Većina ispitanika smatra da je koalicija neodrživa, točnije njih 56 posto, a da će se održati misli pak njih 32 posto, dok ne zna 12 posto ispitanika. Zanimljivo, prije 30 dana samo 24 posto ispitanika mislilo je da se koalicija neće održati do kraja mandata, a 65 posto ispitanika mislilo je da će HDZ i MOST 4 godine vladati Hrvatskom. Tada nije znalo odgovoriti na to pitanje 11 posto ispitanika. 

Hrvatska već 4 mjeseca ide u lošem smjeru, u svibnju to misli 73 posto ispitanika. Da ide u dobrom smjeru misli pak njih 17 posto, a ne zna 10 posto ispitanika. 

Rad Predsjednice ne odobrava 45 posto ispitanika, odobrava 44 posto ispitanika, a ne zna njih 11 posto. Zapravo trenutačno je Hrvatska podijeljena po tom pitanju. 

Vodeći političari sve nepopularniji

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović i dalje uživa više pozitivnog dojma, točnije 54 posto, dok negativan dojam o njoj ima 36 posto. No, svibanj je 4. mjesec u kojemu ona gubi pozitivan dojam među ispitanicima. 

gordan maras Istječe rok Maras poslao otvoreno pismo Plenkoviću: Predložite ministra!


Premijer Andrej Plenković u svibnju među ispitanicima ima 38 posto pozitivnog dojma, a negativan dojam o njemu ima 49 posto ispitanika. U 4 mjeseca s 56 posto pozitivnog dojma, svibanj je završio na 38 posto

Predsjednik Mosta Božo Petrov također gubi pozitivan dojam i trenutačno uživa 32 posto potpore, a 54 posto ispitanika o njemu ima negativno mišljenje.

Vođa oporbe Davor Bernardić ima najmanje pozitivnog dojma među ispitanicima, točnije njih 27 posto, a negativnog 52 posto

Istraživanje je proveo Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 966 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Andrej Plenković Eduard Petranović HDZ-ov model 'političke stabilnosti' zaplavio Hrvatsku SDP-OV ŽUPAN Prijetnja kolegama: 'Oni koji ne prihvate ovaj apel ne mogu očekivati našu podršku' suđenje Fimi Media AFERA FIMI MEDIA HDZ-u trebali dati milijun kuna jer su zapeli radovi na termoelektrani
zbog stresa
Nakon dolaska Doris Pinčić Rogoznice voditeljica HRT-a završila na bolovanju
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • acer:

    SDP je propala stranka, jednako kao i u Poljskoj ili Mađarskoj. Za SDP glasaju još mahom penzioneri, a indikativno je i da su osvojili samo županije koje po demografskoj slici stoje lošije od državnog prosjeka (vitalni indeks Hrvatske je 69,2, ... prikaži još! dok Primorsko-goranska ima 61,9 a Krapinsko-zagorska 56,2). Izvor: http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2016/07-01-01_01_2016.htm U narednim godinama pretendenti za vlast više uopće neće smatrati SDP kao konkurente. To je realnost.

  • erosonogsvijeta3:

    Ili će SDP postati moderna hrvatska(naglasak na hrvatska)socijal-demokratska stranka(naglasak na stranka, a ne partija) ili će biologija odraditi svoje, jugići ipak ne žive vječno :)

  • Hrvatska:

    Najveca laz -Most raste haha