Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNOST IZA REŠETAKA

Gotovinin Praljak: Zrelo, tehnički usavršeno djelo

20.11.2008.
u 19:22

Haaški pritvorenik, general Hrvatske vojske Ante Gotovina slika i kuha u zatvoru, modelira figurice od gline i čita – to su mediji već objavili, a sada se na blogu pojavila i prva fotografija jednoga likovnoga djela koje je napravio Ante Gotovina.

Portret s bloga
Bloger Babl koji vodi blog “Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu” na svojoj je stranici objavio fotografiju koja prikazuje portret generala Slobodana Praljka, a kao autora koloriranoga djela navodi generala Antu Gotovinu. Uz prvo objavljivanje portreta, bloger navodi da je “portret iznenađujuće dobro izveden.

Dapače, ljudi koji znaju Praljka kažu da je ulovljen jedan njegov karakterističan izraz koji se javlja često, ali brzo, nakratko, pa ga nema mnogo na fotografijama premda je Praljak jedan od fotografiranijih suvremenika. Reklo bi se da je Gotovina slikar i dobar psiholog. U svakom zlu i neko dobro. Bez imalo ironije, nevolja u kojoj se Gotovina našao omogućila mu je da se posveti nečemu što je oduvijek želio, ali nije imao vremena”, zaključuje bloger.

Kako haaški zatvorenici popunjavaju dane


Iako imamo tek jedan portret koji je “procurio” u javnost, za komentar i analizu ovoga djela zamolili smo akademsku slikaricu Jadranku Fatur, umjetnicu koja je i naslikala brojne portrete u duhu hiperrealizma, među kojima je i velika slika Prvog saziva Hrvatskoga sabora. – Ovo je solidno, tehnički čvrsto, rekla bih da je riječ o zrelom djelu. Iznenađena sam, moram priznati da ste me zatekli imenom autora. Vidi se da je to naslikala osoba koja je bliska s modelom. Ono što vidim na ekranu, bez neposrednoga dodira s originalnim djelom, dosta je izražajno, korektno. Portret je prepoznatljiv, iako je modelacija djelomično nedostatna pa pretpostavljam da je predložak bila fotografija s nekim svojim vlastitim osvjetljenjem.

Tehnička vještina
Kompozicijski je zanimljivo rješenje, koliko mogu vidjeti, ovako posredno. Model se prepoznaje u svakom detalju. Za mene je veliko iznenađenje da se Gotovina bavi slikanjem. U uvjetima u kojima je, to govori o velikoj psihičkoj snazi – komentira od prve zagrebačka akademska slikarica Jadranka Fatur zaželjevši vidjeti i druga djela.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije