Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANOVNIŠTVO Stručnjaci UN-a objavili najnovija upozorenja o izazovima prenaseljenosti

Godine 2050. bit će nas 9,2 milijarde

11.03.2009.
u 20:17

Na svijetu nas je 6,8 milijardi. Do 2050. godine bit će nas 9,2 milijarde. Usporedno s eksplozijom stanovništva ubrzava se globalno zagrijavanje, piše u UN-ovoj reviziji dokumenta “Perspektive stanovništva svijeta” osvježenoj podacima za 2008. godinu. Dokument su u New Yorku predstavili Hania Zlotnik, direktorica UN-ova odsjeka za pitanja stanovništva, i Gerhard Heilig, šef odsjeka za procjene i projekcije populacije.

Siromašni bez kontrole
Jesu li to brojke nad kojima se moramo zabrinuti? Jesu. Može li se s time u vezi nešto učiniti? Mogu vlade, posebno u 49 najsiromašnijih država, a i sve druge morale bi pomoći svakoj na popisu koja je označena kao kritična. Neki su i uspjeli, pa se Kini za 2050. godinu prognozira čak 400 milijuna stanovnika manje. Umjesto 1,8 bit će ih 1,4 milijarde.

– U kritičnih 49 zemalja više od polovice stanovništva mlađe je od 25 godina. Taj je podatak zabrinjavajući zbog nedostatka novca, posla, iskustva, pa i vodstva koje bi moglo odgovoriti na tako velike izazove – kazala je Hania Zlotnik.

Prenapučenost koja nije pod kontrolom u siromašnih vodi ne samo u kaotično širenje gladi nego i prema eksplozivnom povećanju nasilja u tim državama, a i između njih, ma kakvim se povodima takvi sukobi pravdali. Međutim, ni najbogatiji nisu bez ozbiljnih populacijskih problema. Ekonomska kriza nagovještava da će se statistički znatno produljiti radni vijek onih koji bi morali u mirovinu, a pitanje je mogu li društva u recesiji apsorbirati pritisak onih koji traže svoja prva radna mjesta.

Taj bi ekonomski paradoks također mogao prouzročiti masovnu apatiju među stanovništvom na pragu radnoga vijeka te voditi iracionalnim, nekontroliranim destruktivnim pokretima ili manje vidljivim društvenim navikama. Unatoč tome, UN-ovi stručnjaci kažu da se prosječna plodnost polako smanjuje sa dva i pol djeteta na 2 po jednoj ženi, ali na brojnost stanovništva utječe i sve manja smrtnost djece i sve dulji životni vijek stanovništva posvuda u svijetu.

Podnošljivo 10 milijardi
Zemlja može podnijeti i deset milijardi stanovnika, ali je svima teško osigurati posao, energiju, hranu i – pitku vodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije