Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI PRISTALI

Francuze zabrinjava rast cijena hrane: Vlada poziva trgovce da namirnice prodaju po nabavnoj cijeni

FILE PHOTO: Customers shop in a Lidl supermarket near Nice
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
13.02.2023.
u 13:23

Potaknute inflacijom cijena hrane koja je trenutno na 13 posto, francuske vlasti pozvale su trgovce hrane da se više angažiraju. Smatraju da bi živežne potrepštine trebalo prodavati po nižim cijenama, a za 50 osnovnih artikala traže da se prodaju po nabavnim cijenama

Francuski ministar financija pozvao je u ponedjeljak trgovce hrane na malo da se više angažiraju kako bi građanima olakšali udar visokih cijena, ponovo svrnuvši pozornost na vladin poziv da se osnovne živežne potrepštine prodaju po nižim cijenama. "Rast cijena hrane jako zabrinjava i svi moraju (pomoći), uključujući trgovce", rekao je ministar Bruno Le Maire za radio RTL. “Država mora odraditi svoj dio posla, ali i trgovci se moraju više potruditi", dodao je Le Maire.

Vlada želi da veliki trgovački lanci kao što su Carrefour, Casino i trgovački divovi u obiteljskom vlasništvu Auchan i E. Leclerc od idućeg mjeseca prodaju po nabavnim cijenama košaricu od oko 50 osnovnih artikala za svakodnevnu upotrebu. Na vladinu inicijativu pristali su zasad tek manji lanci, poput Systeme U i diskonta Lidl. Malotrgovci poput Carrefoura kažu pak da su već odradili svoje, ograničivši cijene određenog broja robe.

Statistički ured INSEE prošli je tjedan prognozirao da će se u prvoj polovini godine inflacija cijena hrane zadržati na 13 posto. Očekuje se da će cijene hrane u idućim mjesecima u većoj mjeri podupirati ukupnu inflaciju, za koju se predviđalo da će do lipnja ipak usporiti na pet posto, sa šest posto u siječnju.

Ministarstvo financija prošle je godine provelo istragu o maržama trgovaca hranom, ali nije pronašlo dokaze o dizanju cijena, podsjeća Reuters.

VIDEO Hrvati u Zambiji ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se da nisu krivi

 

Ključne riječi

Komentara 3

EZ
ezer
23:02 14.02.2023.

Nema više jeftine hrane, poskupila je cijena proizvodnje i transporta. Sada možemo manje proizvoditi i prodati za istu ili višu cijenu. Potrošači će manje kupovati, manje jesti. Na kraju će svi profitirati.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
01:44 14.02.2023.

Val poskupljenja u Hrvatskoj potaknuo cijene u cijeloj EU. Sve ćemo uništit.

DU
Deleted user
13:59 13.02.2023.

jedva cekam da se ruski forumski marinci probude. ovo je dobar materijal za njih da malo laju kako Europa umire od gladi.hmhm,vjerovatno jos rucaju,spageti bolonjeze,malo naribanog francuskog sira i spanjolska salata. uh,jadna Europa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije